Obeležen Dan sećanja na žrtve Jasenovca u Donjoj Gradini

Delegacije Republike Srbije i Republike Srpske položile su 5. maja 2019. godine u Spomen području u Donjoj Gradini vence povodom Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac.

U delegaciji Republike Srbije koju je predvodila predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić bio je i Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Delegaciju Republike Srpske koju je predvodila predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović činili su predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, premijer Radovan Višković i predstavnici Vlade Republike Srpske, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i mnogobrojne ličnosti iz javnog i političkog života RS.

Pored delegacija dve vlade, obeležavanju Dana sećanja na žrtve Jasenovca u Donjoj Gradini prisustvovale su i delegacije iz Izraela, Jevrejske zajednice u Republici Srpskoj kao i ambasadori Rusije, SAD, Velike Britanije i šef deleacije EU u BiH.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, je tom prilikom rekla, da se zahteva od vlasti država članica Evropske unije da ne dozvole neonacističke proslave sledbenika Ustaškog pokreta, jer je, upravo Evropska unija nastala na temeljima antifašističke borbe i uništenja političkih tvorevina nacizma. Ana Brnabić je najavila ulaganja u Memorijalni kompleks u Donjoj Gradini kako nikada ne bi izbledela sećanja na nevine žrtve.

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora počinjen genocid i Holokaust nad više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja što ne sme biti zaboravljeno i da je zato srpska država sinonim za slobodu srpskog naroda.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da je Jasenovac, kao mesto najmasovnijeg stradanja Srba u Drugom svetskom ratu, simbol genocida i ogromna istorijska rana koja nikada neće do kraja zaceliti i da je nastao na stranicama mržnje, bolesne, mračne ideologije i konceptu istrebljenja.

Patrijarh srpski Irinej izjavio je da su u ustaškom zločinu u Jasenovcu učestvovali i oni koji je trebalo da šire ljubav.

Obeležavanju Dana sećanja na žrtve Jasenovca u Donjoj Gradini ispred Ambasade Republike Srbije u BiH prisustvovao je ambasador Aleksandar Đorđević. Ispred Generalnog konzulata Republike Srbije u Banja Luci, prisustvovao je generalni konzul Vladimir Nikolić.

Original Article