Novi udarac na kućne budžete

novi-udarac-na-kucne-budzete

EPA/LUKAS COCH

Džim Čalmers

Upravni odbor Banke državnih rezervi (RBA) je, na svojoj redovnoj junskoj sednici, odlučio da podigne ciljanu stopu gotovine za 0,25 procentnih poena drugi mesec zaredom.

Razlog novog podizanja zvanične kamatne stope na 4,1 odsto, nivo koji nije viđen od početka 2012, usledio je zbog zabrinutosti što inflaciji treba dug vremenski period da se spusti na niži nivo.

Najnovije povećanje kamatne stope će dodati novih 76 dolara mesečno na otplatu kredita od 500.000 dolara i 152 dolara na 25-godišnju hipoteku od milion dolara.

Sveukupno, mesečne rate nekoga ko ima 500.000 dolara duga za stambeni kredit, skočile su za oko 1.134 dolara mesečno otkako je RBA počela da podiže stope sa rekordno niskih 0,1 odsto u maju prošle godine.

Šta je uticalo na ovu odluku?

Inače, najnoviji mesečni indeks potrošačkih cena, koji objavljuje Australijski biro za statistiku (ABS), pokazao je da su cene porasle za 6,8 odsto tokom poslednjih 12 meseci do aprila ove godine.

Guverner RBA Filip Lou je ponovo upozorio na rast cena hotelskih i restoranskih usluga, jer je ova industrija radno intenzivna i osetljiva na rast plata.

– Nedavni podaci ukazuju na to da su se povećali rizici za inflaciju i odbor je na to reagovao. Dok inflacija cena robe usporava, inflacija cena usluga je i dalje veoma visoka i pokazuje se kao veoma uporna i u inostranstvu. Jedinični troškovi rada, takođe, brzo rastu, a rast produktivnosti ostaje prigušen – ocenio je guverner Lou.

On je posebno skrenuo pažnju na prošlonedeljno povećanje minimalnih zarada i plata prema industrijskom sporazumu, koje je bilo nešto veće od očekivanog, a takođe i najveće u poslednjoj deceniji.

– Rast plata je ubrzan kao odgovor na tržište rada koje nudi više posla nego što ima radnika i visoku inflaciju. Očekuje se dalji rast plata u javnom sektoru, a godišnji porast industrijskih ugovora (award) bio je veći nego prošle godine. Na agregatnom nivou, rast plata je i dalje u skladu sa ciljem inflacije, pod uslovom da se rast produktivnosti poveća – istakao je guverner.

Prema mišljenju glavnog ekonomiste RBC Kapital Marketsa Su-Lin Ong, povećanje plata od 5,75 odsto verovatno bi doprinelo inflaciji.

Šta će biti s tržištem nekretnina?

Istina, guverner Lou je priznao da određeni delovi stanovništva snose teret rastućih troškova hipoteke, dok su drugi imali koristi od viših stopa depozita.

– Kombinacija viših kamatnih stopa i pritisaka zbog rasta troškova života dovodi do značajnog usporavanja potrošnje domaćinstava. Ujedno cene stanova ponovo rastu i neka domaćinstva imaju značajne rezerve štednje, iako se druga bore oko svojih finansija – rekao je guverner.

Međutim, partner BDO EconSearch Anders Magnuson upozorava da RBA rizikuje recesiju.

– Inflacija je dostigla vrhunac u decembru, a prošla povećanja RBA su već učvrstila efekte neophodne da bi se približila ciljanom rasponu od dva do tri odsto u srednjem roku – istakao je Magnuson.

Ekonomista Su Ong očekuje da RBA bude donekle zabrinuta zbog nedavnog oporavka cena kuća, koji je počeo u Sidneju i proširio se na veći deo zemlje.

– Iako to možda nije bio ključni pokretač nove odluke, mislim da je to jedan od brojnih faktora koji podržavaju restriktivnije monetarnu politiku – smatra Ong.

Međutim, iskusni analitičar stambenog tržišta i izvršni direktor SKM Research Luis Kristofer veruje da su stope sada dostigle prekretnicu koja će dovesti do prisilne prodaje kuća.

– Možemo očekivati novu rundu prisilne i panične prodaje, negde u drugoj polovini ove godine. To će posebno biti slučaj ukoliko nezaposlenost poraste do pet odsto. Što je veća stopa nezaposlenosti, to možemo očekivati više prisilne prodaje. Učesnici na tržištu moraju da budu spremni za novu rundu pada cena kuća, počevši od druge polovine 2023. godine – mišljenje je Kristofer.

Udarac za domaćinstva

Šef australijske ekonomije Garet Erd je zaključio da je RBA podigla stopu zbog odluke o povećanju minimalne zarade. Federalni blagajnik Džim Čalmers je rekao da će današnja odluka teško pogoditi mnoga domaćinstva, a na RBA je da objasni svoju odluku.

– Posao RBA je da uguši inflaciju bez ugrožavanja ekonomije – istakao je Čalmers.

Inflatorni požar

Blagajnik u senci, liberal Angus Tejlor optužio je vladu za pogoršanje inflacije.

– Fiskalna politika, energetska politika, politika industrijskih odnosa, kombinovanje da bi se stvorio inflatorni požar, odatle dolaze ova povećanja kamata – naglasio je Tejlor.

Dalji rast kamatne stope?

Guverner Lou nije imao obećavajuće prognoze za naredni period.

– Možda će biti potrebno dodatno pooštravanje monetarne politike da bi se osiguralo da se inflacija vrati na ciljanu, u razumnom vremenskom okviru. Ali, to će zavisiti od toga kako će se razvijati ekonomija i inflacija – naglasio je Lou.

Prema oceni ekonomistkinje Su-Lin Ong, može se očekivati još jedno povećanje stope, na 4,35 odsto, u julu ili avgustu, s tim da postoji rizik da porastu još više.

Nove kamate od 20. juna

Prva banka koja je reagovala na novu odluku RBA bila je Vestpak, koja je odgovorila da će se povećanje kamatnih stopa u potpunosti preneti na hipotekarne zajmoprimce. Primena novih kamata na kredite u Vestpaku počeće od 20. juna, dok se još uvek razmatra promena stope na štednju.

Detaljnije