Nova stranica srpske istorije

Srpski nacionalni centar u Bonerigu dobio je „prinovu“ – imanje je prošireno za još 12.000 kvadratnih metara, kupljenih prošle nedelje.
Ova znacajna vest saopštena je prošle subote, na dobrotvornom balu, gde je pred oko 500 zvanica objavljen pocetak prikupljanja novca za otplatu novog imanja u vrednosti od 910.000 dolara.
Ovom prilikom, papiri o kupovini zemljišta uruceni su đuki Radanu, jednom od dvojice tutora imenovanih od vlasnika imanja – Pokreta srpskih cetnika „Ravna gora“. (Drugi tutor i svedok vremena od pre skoro 40 godina kada je Centar nastajao, Rade Travica, zbog poodmaklih godina (91) nije mogao da prisustvuje svecanosti, ali je njegovo ime s poštovanjem pominjano).
Pored predstavnika Srpske crkve, te drugih organizacija i zajednica, na svecanosti su bili i DŽoe Tripodi, poslanik u parlamentu Novog Južnog Velsa, te predstavnici politickog i upravnog života Ferfilda, predvodeni zamenikom gradonacelnika Ulvijem Kostom koji je izrazio uveravanja o podršci njegove opštine razvoju Centra. On je naveo i da je sam licno zainteresovan za buducnost ovog mesta, jer je „živeo ceo život u Bonerigu i gledao Srpski centar kako raste…“
Predsednik Pokreta srpskih cetnika DŽon Pavasovic obavestio je prisutne da je proširenje imanja polazna osnova za ambiciozne planove ove organizacije. Prema tim projektima, Centar treba bitno da prevazide postojece okvire i pretvori se u moderno središte politickih, poslovnih, kulturnih, sportskih i drugih aktivnosti cele srpske zajednice, a ne samo jednog njenog dela. Ta nova vizija, receno je, zasnivace se na modernom, mladem i sposobnijem menadžmentu.
Nena Borak, sekretar Pokreta, upoznala je zvanice sa postupkom kupovine nove zemlje, istakavši da je firma „Borak Development“ bila samo formalni kupac do tog trenutka, a od subotnje veceri, vlasnik je Pokret srpskih cetnika, što je i potpisima overeno.
– Nisu nama samo potrebni novci za otplatu, nama su potrebni naši ljudi ovde, pomozite da ih sakupimo na ovom mestu – bio je apel Nene Borak.
Svecani dogadaj kojim srpska zajednica oznacava novu stranicu svoje australijske istorije proslavljan je do kasno u noc, igrom, pesmom i muzikom.

Zahvalnost prvim donatorima

Govoreci o kupovini imanja DŽon Pavasovic je izrazio posebnu zahvalnost pojedincima i organizacijama koje su vec dali svoje ucešce za otplatu. Medu njima je sam Srpski centar u Bonerigu koji je dao 200.000 dolara,pa Klub „Beli orlovi“ sa 50.000… On je izrazio uverenje da ce zemljište biti otplaceno za godinu dana.