Najviše aktivnosti u dve oblasti

najvise-aktivnosti-u-dve-oblasti

T. Ostojić

Entoni Albaneze

Pre godinu dana, Entoni Albaneze je proglasio pobedu Laburističke partije na saveznim izborima 2022.

Zahvaljujući trijumfu, smenjena je vlada Koalicije i formirana prva laburistička vlada od 2013. godine.

Ovo su ključni trenuci nove garniture u proteklih 12 meseci.

Međunarodna diplomatija

Pored zakonskih promena, vlada je veći deo prve godine provela na globalnoj sceni.

U roku od nekoliko dana nakon pobede na izborima, premijer Albaneze i nekoliko članova njegovog tima položili su zakletvu kako bi mogao da otputuje na sastanak Quada u Tokiju.

Pored posete Japanu, premijer je posetio Indoneziju, Evropu (za samit NATO-a i zvaničnu posetu Ukrajini), Pacifik, Indiju (koja je uključivala vožnju kočijama oko stadiona za kriket Narenda Modi) i San Dijego kako bi objavio konačne detalje ugovora o podmornici AUKUS.

Albaneze se sastao sa kineskim predsednikom Si Đinpingom na marginama G20 na Baliju i rekao da namerava da poseti Peking na poziv kineske vlade.

Odmrzavanje odnosa sa Kinom pokazalo je neke rane znake da bi carine na australijski ječam i vino uskoro mogle biti ukinute, dok je zabrana uvoza australijskog drveta ukinuta prošle nedelje.

Pored premijerovih, čestih inostranih poseta i ministarka inostranih poslova, Peni Vong je već posetila Kinu, a i više puta je putovala u različite zemlje indo-pacifičkog regiona.

Inače, povećano prisustvo u Pacifiku je u skladu sa predizbornim obećanjem laburista da će pojačati stranu pomoć i negovati odnose kako bi se suprotstavili rastućem uticaju Kine u regionu.

Ministarka finansija, Kejti Galager, je rekla da je fokus na međunarodnoj diplomatiji delimično zato što vlada veruje da je Australija ’izgubila korak sa ostatkom sveta’.

Zakonodavna aktivnost

Kod kuće, vlada je nastojala da zakonski reguliše što je moguće više svojih izbornih obaveza, istina sa više uspeha u jednima za razliku od drugih.

Cilj smanjenja emisije štetnih gasova je zakonski regulisan i propisao je smanjenje emisije od 43 odsto do 2030. i nula do 2050. godine, kao i pooštravanje zaštitnog mehanizma, koji nameće ograničenja emisija za 214 najvećih zagađivača u zemlji.

Donet je zakon kojim je uspostavljana nova Nacionalna komisije za borbu protiv korupcije (NACC), a koja bi trebala da počne da radi od 1. jula.

Ujedno su promene u brizi o deci i planovi za postepeno uvođenje izdašnijeg plaćenog roditeljskog odsustva, takođe, prošle u parlamentu. Vlada je dostavila i dva budžeta.

Plan za sledeću godinu

Inače, ovih godinu dana nisu bili laki za novu vladu.

Rastuća inflacija, rast kamatnih stopa i sve veći pritisci rastućih troškova života, nastavljaju da štete bankarskim bilansima miliona Australijanaca, a verovatno će sto i nastaviti i pored vladine intervencije na energetskom tržištu i ciljanog olakšanja u najnovijem budžetu.

Osim toga, sa nacionalnom stambenom krizom, koja je u toku, vlada je suočena sa teškom borbom da njena centralna stambena politika prođe parlament, jer Zeleni i Koalicija udružuju snage kako bi sprečili prolazak ovog rešenja u Senatu.

Jedna od većih tačaka dnevnog reda je svakako je održavanje referenduma povodom Glasa autohtnom stanovništvu u parlamentu, koji će biti održan ove godine, što je bila jedna od centralnih izbornih obaveza vlade.

Šta je sa Koalicijom?

– Test za nas će biti na sledećim izborima u smislu napredovanja niza politika, seta kandidata i pristupa kampanje koji će ponovo pridobiti one grupe birača koje smo izgubili – odgovorio je Sajmon Birmingen, predstavnik Koalicije, odgovarajući na pitanje šta su liberali i nacionalisti uradili kako bi ponovo pridobili glasače, koji su im okrenuli leđa na izborima, a posebno profesionalce i žene.

Detaljnije