Najtopliji mart u istoriji

najtopliji-mart-u-istoriji

Pixabay.com

Tokom vikenda, delovi Novog Južnog Velsa zabeležili su najtopliji martovski dan u istoriji, ali je već u nedelju veče došlo do rashlađenja.

Temperature su se kretale od 30 do 40 stepeni, pre nego što je hladni talas zahvatio državu.

Nedelja u Sidneju počela je s maglom, izazvanom povećanim procentom vlage u vazduhu i temperaturom mora višom od prosečne. To je potrajalo i tokom popodneva, ali se sunce probilo, pa su građani pohrlili na plaže.

Biro za meteorologiju ističe da je najviša temperatura u Sidneju bila 40,2 stepeni u Bedžeris kriku, na zapadu, dok je temperatura u Sidnejskoj opservatoriji u centru prestonice bila svega 28,6 stepeni.

Viši meteorolog, Džordan Notara, kaže da su uslovi izazvani vrućinom koja se pomerila na istok i zahvatila ceo region NSW.

Ali, rashlađenje je usledilo u toku noći i u ponedeljak, sa pljuskovima i olujama koje se vraćaju u jugoistočnu Australiju od danas.

Temperatura u Sidneju je pala na prognozirani maksimum od 26 stepeni, pre nego što živa počne da raste u četvrtak, sa očekivanom najvišom temperaturom od 28 stepeni.

Veći deo NSW pretrpeo je neuobičajeno visoke temperature pred kraj nedelje, ostavljajući više od 30 požara širom države.

Hladnije u Viktoriji i Južnoj Australiji

Kada je reč o drugim delovima zemlje, predviđaju se hladniji uslovi za Južnu Australiju i Viktoriju, a u Zapadnoj Australiji je i dalje toplo vreme.

Detaljnije