Nagli pad Kvantasa

nagli-pad-kvantasa

EPA

Avio-kompanija Kvantas

Kvantas je naglo pao na godišnjoj rang listi najboljih svetskih avio-kompanija, nakon burne godine loših performansi, dok je Singapur erlajns krunisan za najboljeg svetskog prevoznika.

Pad ’letećeg kengura’ sa petog na 17. mesto, prema listi Vrld erlajn nagrade za 2023. godinu, objavljenoj na sajmu u Parizu, bio je jedan od najznačajnijih fluktuacija među globalnim prevoznicima.

Katar ervejz, koji je bio na prvom mestu u 2022. godini, pao je na drugo mesto, zamenivši mesta sa Singapur erlajnsom. Prevoznik, sa sedištem u Dohi, je ipak osvojio nagradu za najbolju svetsku ponudu poslovne klase.

Japanski Ol Nipon ervejs popeo se za jednu poziciju na treće mesto, zamenivši mesta sa Emiratima, koji su pali na četvrto, dok su Turkiš erlajns i Er Frans skočili za jednu poziciju na šesto, odnosno sedmo mesto.

Pored toga, Britiš ervejz je pao za sedam mesta tokom prošle godine, sa 11. na 18. mesto.

Pa, i pored svega Kvantas ostaje na vrhu liste najbezbednijih avio-kompanija na svetu.

Rangiranje je obavio Skajtrek, a na osnovu ankete kupaca koju sprovodi. Prema njihovim tvrdnjama, rezultati su nezavisni i nepristrasni, mada je tačna metodologija nejasna.

Portparol Kvantasa je priznao da je 2022. bila teška godina za avio-kompaniju.

– Ovo istraživanje je počelo pre devet meseci kada je bilo jasno da naša usluga nije vraćena na najbolji način. Od tada se mnogo toga promenilo i ako biste danas sproveli ovu anketu, rezultati bi bili veoma drugačiji. Naporno smo radili na poboljšanju, a povratne informacije kupaca pokazuju da smo u tome uspeli – istakao je portparol Kvantasa.

Pad u rangiranju prati pogoršanje usluge Kvantas nakon pandemije, uključujući porast stope lošeg rukovanja prtljagom, kašnjenjem i otkazivanjem letova, a sve vezano sa rastućim cenama avionskih karata.

Zbog svega ovoga Kvantas prošle godine pao za 31. na 40. mesto brendova Australije sa najvećim poverenjem.

Rangiranje za 2023. obuhvata ankete iz godine poznate po „letu izgubljenog prtljaga“, u kojima su putnici širom sveta pričali priče o nestalim torbama dok se avioindustrija borila da održi korak sa porastom potražnje nakon pandemije.

Stopa lošeg rukovanja prtljagom je u 2022. godini porasla na 7,6 torbi na 1.000 putnika, u odnosu na 4,35 u 2021. i 5,6 u 2019, prema godišnjem izveštaju kompanije Sita, o podacima o vazduhoplovstvu.

Za međunarodne letove, stopa pogrešnog rukovanja iznosila je 19,3 torbe na 1.000 putnika, više od osam puta više od stope od 2,4 za domaće letove.

Loše rukovanje prtljagom

U 2022, stopa lošeg rukovanja prtljagom se skoro udvostručila na globalnom nivou, sa 26 miliona komada prtljaga koji su kasnili, bili izgubljeni ili oštećeni.

Detaljnije