Dijaspora još ne zna o timu za Kosovo

Dijaspora još ne zna o timu za Kosovo

„Stotinu babica, a posao svršen“

Iako je Odbor za Srbe van Srbije u saradnji sa Ministarstvom dijaspore u petak obrazovao tim za izradu plana za doprinos dijaspore očuvanju suvereniteta Srbije nad teritorijom Kosmeta, mnogi viđeniji naši ljudi iz inostranstva o tome nisu obavešteni.

Ono što prvo pada u oči je da u timu niko od članova nije iz dijaspore. Tri člana su iz Skupštine Srbije, četiri iz Ministarstva dijaspore, a jedan je iz Odbora za Srbe van Srbije.

– Tačno je da niko od članova trenutno nije iz dijaspore, ali zato Ministarstvo dijaspore poziva sve naše viđenije ljude iz inostranstva da se jave i ponude svoje usluge i zatraže da postanu pridruženi članovi ovog tima – izjavio je za „Blic Evropu“ Miodrag Jakšić, pomoćnik ministra dijaspore i jedan od članova tima.

Po njegovim rečima, već na sledećoj sednici u petak biće konstitutivna sednica na kojoj će se znati tačno kako će ovaj tim raditi.

Jakšić tvrdi da su se oko osnivanja tima pre svega konsultovali sa Srpskim kongresom ujedinjenja iz Amerike, Skupštinom dijaspore u Francuskoj, Savezom srpske dijaspore iz severne Nemačke, Srpskim kulturnim savezom iz Švajcarske…

– Još pre tri nedelje poslala sam dopis Ministarstvu dijaspore u kojem predlažem da se u rad pregovaračkog tima za KiM uključe i predstavnici dijaspore, međutim na to pismo iz Ministarstva su mi rekli da će to Vlada teško usvojiti. Posle mog predloga Ministarstvo dijaspore predložilo je da se osnuje tim pri odboru za Srbe van Srbije uopšte me o tome ne obavestivši. Ja ću ih lično pozvati i ponudi usluge našeg udruženja. Smatramo da dijaspora treba da bude uključena u taj tim skupštinskog Odbora za Srbe van Srbije, pa i u sam pregovarački tim srpske vlade. Posebno zbog toga što su u svoj pregovarački tim Albanci uključili svoju dijasporu – navodi Stojanka Aleksić, član Saveza srpske dijaspore iz severne Nemačke.

Koliko je pitanje Kosova važno za Srbiju svedoči i to da se ovim pitanjem u Srbiji bavi više tela. Pored pregovaračkog tima Vlade, tu je i Koordinacioni centar za KiM, skupštinski Odbor za KiM, zatim i Vlada Srbije, a na kraju i tim za KiM koji je osnovan pri Odboru za Srbe van Srbije.

– Stotinu babica, a posao je izgleda svršen – u šali je rekao Mića Aleksić, predsednik Skupštine dijaspore Srba i Crnogoraca u Francuskoj.

I u Francuskoj i u Nemačkoj naša dijaspora do sada je aktivno učestvovala u pokušaju da ublaži negativne konotacije, kako medija, tako i političara u ovim zemljama po pitanju Kosova i to bez pomoći nadležnih u Srbiji. Edita Krunić, potpredsednik Kongresa srpskog ujedinjenja u Americi, kaže da srpskoj dijaspori u inostranstvu najviše otežava to što ne znaju tačno koji su zvanični stavovi Vlade Srbije, a koji bi mogli da se prenesu zvaničnicima i medijima u SAD.

– Imali smo na primer u jednim američkim novinama izrazito negativan tekst o KiM. Za to smo obavestili Koordinacioni centar, koji se oglasio tek posle deset dana, a tada je to već bilo kasno. Za reagovanje na događaje u Americi ne sme da protekne više od 24 sata, na šta zvaničnici u Srbiji moraju da budu spremni – rekla je Krunić.