Na granici jos stroze

Najnovijim promenama Zakona o kontroli granica pooštreni su kriterijumi za useljenje, pa ce ubuduce svaki nezakoniti ulazak na našu teritoriju, za onoga ko ga organizuje, znaciti mnogo oštrije zatvorske kazne, a ljudi koji na takav nacin udu u Australiju, nikada nece dobiti useljenicku vizu.
Tumaceci novi zakon na predavanju održanom za predstavnike pojedinih etnickih zajednica u Adelejdu, ovo je rekao gospodin David Meklojd, zamenik državnog direktora za useljavanje.
Najvažnije promene Zakona podrazumevaju da se nece odobravati stalna useljenicka viza ljudima koji su iz zemalja koje se smatraju bezbednim, protivzakonito došli na Božicna ostrva, Kokos, Kartier ili Ešmor ostrva. Oni nemaju pravo da dovedu svoje porodice, i ako napuste Australiju ne mogu više u ovu zemlju da se vrate.
Takode, ubuduce se nece odobravati izbeglicki status osobama koje ne mogu dokazati svoj identitet, zato što su uništili dokumentaciju.

Zakon štiti i zaposlene

U raspravi u kojoj su ucestvovali mnogi predstavnici etnickih zajednica Južne Australije, medu kojima i srpske, naglašeno je da se ovim zakonima štite i zaposleni ljudi, koji su placali ogromna poreska sredstva, jer su se do sada nezakoniti useljenici na trošak poreskih obaveznika, sa ostrva prebacivali na kopno Australije, što ubuduce nece biti slucaj.

Minimalna zatvorska kazna predvidena je u visini od pet godina, za osobe koje nezakonitom trgovinom dovedu ljude u Australiju, a ako se radi o ponovljenom slucaju minimalna kazna je osam godina (po dosadašnjem Zakonu, nije bila predvidena minimalna, nego samo maksimalna kazna od dvadeset godina zatvora).
U važnoj poruci koju je preko sredstava javnog informisanja uputio ministar za useljeništvo, Filip Radok, a koju je prisutnima u prostorijama Odeljenja za useljeništvo objasnio gospodin Meklojd, istice se da najnovije puno „tvrde“ mere ne bi trebalo da ostave traga na australijanske imigracione planove, niti da uticu na smanjenje broja useljenika. Ovde je rec, kako se navodi, o onima koji krše zakone, a ne o ljudima koji su na zakonit nacin i u redovnom postupku zatražili ulazak u Australiju.
Vlada i njezini koalicioni partneri odlucni su da i dalje štite izbeglicka prava, ali istovremeno i da se suprotstave onima koji vrše nasilje nad pravom, ali i da koriste nesrecnusudbinu ljudi, kaže se u poruci ministra Radoka.

Nekažnjeni kriminalci

Sastanak nije prošao bez „nezgodnih“ pitanja, a posebno je u diskusiji istaknuto da se „prljavom rabotom“ trgovine unesrecenim ljudima, bave i oni ciji je identitet poznat. Zbog nedostatka pravne regulative, ali i volje da se takve stvari sprece do sada su prolazili gotovo nekažnjeno.

Prema novom zakonu, osobe koje nezakonito udu na Božicna ostrva, Ešmor ili Kokos ostrva mogu biti prebaceni u druge zemlje, dok im se rešava izbeglicki status. Ako im on bude odobren, takve osobe ce biti useljene u zemlje koje hoce da ih prihvate, cime ce za mnoge koji se bave trgovinom ljudi, posao biti otežan, jer Australija više nece biti obecana zemlja, kao što je to bio slucaj do sada, rekao je gospodin Meklojd.
Na ovaj nacin u Australiji ce moci da dobiju prvo izbeglicki, a kasnije i status državljanina, mnogi unesreceni ljudi, pre svega oni koji u izbeglickim kampovima, širom sveta cekaju „zemlju dobrotvora“.