Na forumu o doseljenicima Lilien Gomez upozorila

Svako od nas može jednog dana da postane izbeglica, porucila je, u ime organizatora, Lilien Gomez, objašnjavajuci razloge za održavanje foruma posvecenog tematici izbeglica i izbeglištva.
Forum je deo manifestacija Izbeglicke nedelje koja upravo traje u Ferfildu i Liverpulu. Izlaganjima i raspravom bile su obuhvacene teme kao što su zdravlje, položaj pojedinih kategorija izbeglica (privremene vize, azilanti…), socijalna zaštita, engleski jezik… Forumu su prisustvovali predstavnici cetvrtine od oko 200 pozvanih organizacija koje se bave izbeglicama.
Lilien Gomez je, inace, strucnjak za regionalnu prevenciju nasilja, zaposlena u odeljenju državnog tužioca. O tematici koju su odabrali za forum, kaže za “Vesti”:

Poseta deci u kampovima

Gospoda Gomez kaže da se s useljenickim vlastima pregovara poseta izbeglicama zatvorenim u kampu u Vilavudu u Sidneju.
– Namera nam je da organizujemo program namenjen deci iz kampa. Hocemo da im barem jedan dan ucinimo drugacijim, da dovedemo pevace, klovnove i druge zabavljace – istice gospoda Gomez.

– Ovo je još jedan od naših napora da radnici koji dolaze u dodir s izbeglicama na podrucju jugozapadnog Sidneja više saznaju o celoj ovoj problematici. Jer, ako ne postoji znanje o situacijama izazovima kroz koje su izbeglice prošle – lako je moguce da se promaši u odnosu prema njima. Na primer, nema mnogo radnika koji su dovoljno upoznati sa posledicama torture i trauma kroz koje su mnoge izbeglice prošle u svojim zemljama. Verujemo, takode, da još ima onih koji ne znaju dovoljno o situaciji u ovdašnjim centrima gde su zatvoreni azilanti.
– U interesu svih nas je da stalno unapredujemo rad sa izbeglicama. Zato smo nastojali da na ovaj forum dovedemo strucnjake koji poseduju ta znanja i prenesu ih ostalima. Ferfild i Liverpul su posebno znacajna mesta, jer vecina izbeglica naseljava baš ove krajeve, takode i Obern, Benkstaun…
– Necu da kažem da su izbeglicke službe loše – naprotiv. Cilj rasprave koju organizujemo je da budu bolje, da izbeglice i njihove živote više približimo – svima nama. Da se suprotstavimo mišljenjima koja, eventualno, kažu za izbeglice: “oni su drugaciji, nisu kao mi, siromašni su, neobrazovani, imaju problema, jer dolaze iz drugih zemalja…”. Nikada ne znamo kada bi slicna sudbina i nas mogla da zadesi.
Forum su organizovali Odbor Izbeglicke nedelje i Udruženje žena useljenika i izbeglica iz Ferfilda.