Na ceni Brizbejn i Adelajd

Freepik
Ilustracija

Najnoviji podaci pokazuju da su cene kuća u Brizbejnu porasle za 0,22 odsto u aprilu, što je više nego prepolovilo stopu rasta u odnosu na mart.

I pored toga, Brizbejn vodi po godišnjem rastu cena u Australiji.

Vrednost kuća u glavnom gradu Kvinslenda je porasla za 26,27 odsto u poslednjih 12 meseci (zaključno s aprilom ove godine). Međutim, Sidnej, Hobart i regionalna Zapadna Australija prijavili su negativan rast između 0,1 i 0,44 odsto u aprilu.

Izveštaj Proptreka otkriva da Brizbejn i dalje ima najpristupačnije kuće u zemlji, sa srednjom vrednošću od 762.000 dolara u poređenju sa 1,2 miliona u Sidneju i 902.000 u Melburnu.

Vrednost jedinica u Brizbejnu porasla je za 0,1 odsto na 447.000 dolara u aprilu, dok su Sidnej, Adelajd, Pert, Hobart i ACT zabeležili negativan rast.

Vrednost kuća u Melburnu porasla je u aprilu za 0,01 odsto, a tokom juna 0,3 odsto.

Ekonomista Proptreka i autor izveštaja, Pol Rajan, kaže da je tržište u Brizbejnu nastavilo da beleži ublažavanje rasta cena u aprilu, s tim da ne očekuje da će vrednosti ići u obrnutnom smeru. Autor izveštaja smatra da je ovo nastavak trenda usporavanja na tržištu nekretnina 2022.

Direktor Apolo aukcije, Džastin Nikerson, smatra da su aukcije i dalje “snažan“ način za kupovinu i prodaju kuća u Brizbejnu i da su očekivanja prodavaca u aprilu bila više u skladu sa trenutnim tržištem, nego uobičajeno.

– Velika promena ove godine je smanjenje broja ponuđača. Prošle godine ste možda imali osam ponuđača, sada ćete dobiti četiri, s tim da se radi o jakim ponuđačima. To je sve što nama treba da obavimo transakciju – istakao je Nikerson.

Prema njegovim rečima, trend prodaje pre aukcije, koji je bio karakterističan za februar i mart, malo se “povukao“, što ukazuje na povećanje brzine tržišta u aprilu.

Region Vajd Bej je bilo treće tržište sa najjačim performansama u zemlji u aprilu, prema Indeksu, sa rastom cena kuća od oko 1,5 odsto nakon što su cene u vrednosti ostale nepromenjene.

Dolina Hanter u NSW i sever Adelajda su bila dva najveća tržišta u aprilu.

Rajan je istakao da očekuje da će Brizbejn i Adelajd biti manje pogođeni uticajem rasta kamatnih stopa.

– Sidnej i Hobart su bili gradovi sa najjačim učinkom i to su tržišta na kojima je pristupačnost nekretnina najviše rastegnuta, tako da će veće kamatne stope više uticati u tim područjima – oceni je Rajan.

Ukoliko smo u opštem padu, kako je naglasio Rajan, Brizbejn neće biti imun na to, međutim, kada je reč o periodu kada cene neće ići mnogo gore, tržište u Brizbejnu će svakako imati koristi zbog naznačenih preferencija i njegove pristupačnosti.

Original Article