Minimalac raste na 882 dolara

minimalac-raste-na-882-dolara

pixabay.com

Nadležni priznaju da povećanje neće doneti značajan rast standarda radnika.

Iznos minimalne zarade u Australiji od 1. jula biće povećan za 8,6 odsto, saopštila je Komisija za pravedne odnose na radu.

Ovo nacionalno telo odlučilo je da najnižu satnicu podigne na 23,23 dolara, što znači da će zaposleni koji primaju minimalac, a rade 38 časova nedeljno, zarađivati 882,80 dolara na sedmičnom nivou.

Takođe, povećane su i plate zaposlenih u onim sektorima koji imaju ustanovljene iznose zarada na osnovu industrijskih sporazuma (award). Oni će dobiti povišice od 5,75 odsto.
Međutim, Komisija je saopštila da ova povećanja zarada neće doneti značajan rast standarda radnika, već će omogućiti samo skromni rast u ekonomskoj 2023/24, kako bi se sprečio spiralni gubitak vrednosti zarada u odnosu na rast troškova života.

“Priznajemo da ovo povećanje neće održati realnu vrednost minimalnih plata, niti promeniti tok smanjenja realnih zarada koji se dešava poslednjih godina”, saopštila je FairWork komisija.

Trenutna minimalna zarada u Australiji je 21,38 dolara po satu, što znači da efektivno povećanje koje stupa na snagu u julu iznosi 1,85 dolara po satu.

Savezna vlada je podržala odluku o podizanju minimalca, kako bi se najniža zarada uskladila sa rastom inflacije, što treba da doprinese da stvarne plate ne idu na dole. Međutim, imajući u vidu da inflacija ne stoji, već raste iz meseca u mesec, gubitak stvarne vrednosti plata i dalje je neminovan.

Inflacija merena indeksom potrošačkih cena (CPI) iznosila je sedam procenata u martovskom tromesečju.

Podrška ACTU

Sekretar Saveta australijskih sindikata (ACTU) Seli Mekmanus pozdravila je odluku o povećanju plata.

– Ovo je povećanje od suštinskog značaja za sve ljude u Australiji koji teško žive i muče se da bi platili osnovne stvari kao što su kirija, računi i namirnice. A, to su zapravo ljudi koji održavaju australijsku ekonomiju – rekla je Mekmanusova i dodala da ipak nije zadovoljna povećanjem industrijski regulisanih zarada od 5,75 odsto, što je prema njenim rečima daleko manje od traženih sedam odsto.

Detaljnije