Avio-karte skuplje nego pre korone

avio-karte-skuplje-nego-pre-korone

Prosečna cena (povratne) karte za najpopularnije prekomorske destinacije iznosi 1.827 dolara, u poređenju sa 1.213 dolara u 2019.

Najnoviji podaci kompanije za pretragu letova, Kayak, pokazuju da su australijske međunarodne avio-karte porasle za više od 50 odsto iznad nivoa pre pandemije. Pri tome su cene mlaznog goriva niže, što sve doprinosi rastu profita avio-kompanija, a izaziva frustracije putnika koji bi, na primer, rado posetili rođake u Evropi.

Kayak pokazuju da je prosečna, ekonomska, međunarodna cena karte iz Australije sada 1.827 dolara, u poređenju sa 1.213 dolara u 2019. Najpopularnije rute uključuju letove za London, Bali, Tokio, Pariz i Los Anđeles, prema analizi koju je sproveo za Gardijan Australija.
U istom ovom periodu, prosečno, domaće avio-karte su otišle gore za nekih skromnih deset odsto.

Toni Veber, analitičar za vazduhoplovstvo i bivši glavni ekonomista u kompaniji Kvantas, smatra da su cene avionskih karata samo indirektno vođene operativnim troškovima avio-kompanije, pri čemu su cene prvenstveno vođene potražnjom kupaca i kapacitetom.

– Kompanije se još nisu vratile međunarodnim letovima sa svojim kapacitetima pre kovida i svesni su koliko je potražnja velika. One oporavljaju kapacitet i snižavaju cene avionskih karata, ali to rade pasivno i polako, jer znaju da zarađuju – objasnio je Veber.

Avio-kompanije širom sveta profitirale su od ovih okolnosti. Vlasnik Britiš Ervejza upravo je poboljšao svoje finansijske izglede zahvaljujući velikoj potražnji za putovanjima na odmor, dok američka Delta Er Lajns, takođe, uživa u povratku profitabilnosti.

Međutim, prema pisanju Gardijana, malo ko je uživao u tako snažnom povratku profitabilnosti, kao najveći australijski avioprevoznik. Pošto je tokom pandemije izgubio više od sedam milijardi dolara, što je delimično nadoknađeno državnim uplatama, finansijski učinak Kvantasa je porastao, a aviokompanija je sada na putu da ostvari rekordnu neto dobit do 2,48 milijardi dolara ove finansijske godine.

Ovo je skoro milijardu dolara više od prethodnog rekorda zabeleženog 2018. godine, što predstavlja ogroman dobitak u industriji koja obično posluje sa malim maržama.

Veza između avio-goriva i cena karata dugo je bila sporno pitanje, a avio-kompanije obično podižu cene odmah kada se cena nafte poveća, ali se ne trude da isto tako brzo i spuste cene kada gorivo pojeftini.

– To je savršeno racionalna poslovna odluka za avio-kompanije, posebno one koje su izgubile novac tokom pandemije. Ne može da se gleda samo jedna godina, i da se kaže da je to podizanje cena. Mora da se sagleda situacija tokom pet ili deset godina, jer će avio-kompanije pokušati da zarade novac dok sunce sija, jer znaju da to neće trajati večno – ističe Veber.

Inače, gorivo čini otprilike četvrtinu troškova kompanije Kvantas, prema podacima koje je kompanija javno objavila, što je značajan trošak koji može da se takmiči sa troškovima osoblja.

Analitičari napominju da avio-kompanije imaju strategije zaštite od rizika kako bi ublažile promenljive cene avio-goriva, koje su prošle godine dostigle vrhunac usled prekida u lancu snabdevanja izazvanih ruskom invazijom na Ukrajinu.  To znači da povezani porasti i padovi cena goriva mogu potrajati nekoliko meseci dok dođu do avio-kompanije.

Tokom prošlogodišnjeg perioda visokih cena avionskog goriva, izvršni direktor Kvantasa, Alan Džojs, rekao je da će međunarodne karte morati da porastu za 20, a domaći letovi za deset odsto, kako bi se bi pokrili troškovi.

Međutim, prema podacima Međunarodne asocijacije za vazdušni saobraćaj, cene goriva su prepolovljene u odnosu na sredinu 2022. godine kada su bile na vrhuncu. Cene avio-goriva sada su blizu nivoa na kojima su mnoge avio-kompanije poslovale veoma profitabilno tokom 2018.

Iako je Džojs priznao da postoje izvesna smanjenja troškova u poslovanju avio kompanije, Kvantas je ukazao na ažuriranje tržišta prošle nedelje u kojem se navodi da se cene karata snižavaju.

Kompanija je ujedno rekla investitorima da se, poboljšanja u lancima snabdevanja vazduhoplovstva, kombinuju sa nižim cenama goriva kako bi se izvršio “pritisak na smanjenje cena karata”.

Visoke cene avionskih karata i izuzetni profiti u avio-kompanijama, takođe, utiču na finansijske pritiske sa kojima se suočavaju domaćinstva, opterećeni rastućim kirijama, hipotekama, i troškovima hrane i struje izazvanim inflacijom.

Sem toga, međunarodna putovanja su komponenta koja utiče na inflaciju, što znači da snažna potražnja i visoke cene karata pomažu da su cifre na visokim novima. Istina ovo je mnogo manje bitan element nego što su troškovi vezani za hranu i stanovanje.

Niže cene karata za dve godine?

Analitičari očekuju da će međunarodne karte ostati visoke dok se nagomilana potražnja putnika ne ublaži i dok se kapacitet sedišta ne poveća.  Nadzornik za konkurenciju je ranije upozorio avio-kompanije da ne zadržavaju dodatne kapacitete kako bi zadržali visoke cene karata.

– Očekujem da će cene početi da opadaju tokom druge polovine ove godine i da će možda čak dostići nivoe pre pandemije za otprilike 18 do 24 meseca – istakao je Nik Šreder, industrijski analitičar u IBISVorld-u.

Prema njegovim rečima, avio-kompanije sporo obnavljaju kapacitete na određenim međunarodnim linijama, tako da su bile u mogućnosti da naplaćuju više cene.

“Nemoralan” profit Kvantasa

Dramatičan povratak profitabilnosti kompanije Kvantas nije impresionirao sve. Sindikat transportnih radnika opisao je prognoziranu dobit kompanije Kvantas kao “nemoralan”, posebno što je avio kompanija primila velikodušne isplate od vlade, zbog pandemije, i da je prema sudskoj odluci, na koju se kompanije žali, nezakonito angažovala zemaljsko osoblje za 1.700 poslova.

Detaljnije