Makedonsko nije srpsko

by dijaspora

Poglavar Makedonske pravoslavne crkve (MPC) Stefan, kako prenosi agencija Beta, uputio je duže pismo srpskom patrijarhu Pavlu u kome istice da je ta crkva, “i pored svih osporavanja”, samostalna.
“MPC, i pored svih osporavanja, dostojanstveno koraca ka onome što je sama izabrala – ka samostalnom životu. Ona je ipak ocekivala, i ocekuje, u duhu pravoslavnog jedinstva, da najpre Srpska pravoslavna crkva (SPC) preporuci da (MPC) bude prihvacena u zajednici pravoslavne ekumene”, piše u pismu poglavara MPC.
Stefan dalje piše da je, umesto toga, srpski patrijarh Pavle odlucio da pojedinacno pozove makedonske arhijereje da pristupe crkvenom jedinstvu sa SPC.

Imamo pravo na svoje

Poglavar Stefan na kraju pisma upucenom srpskom patrijarhu Pavlu piše da su patrijarh Pavle i braca arhijereji SPC sa najnovijim postupcima patrijarha izgubili poštovanje pobožnog makedonskog naroda.
“U to ime prestanite da izazivate mržnju kod makedonskog naroda prema vama i potrudite se, kao prava braca i susedi, da zajedno gradimo poverenje i iskreno medusobno ponašanje i shvatite konacno i pomirite se s cinjenicom da i drugi imaju pravo na svoje i na sebe”, istice poglavar MPC Stefan.

Poziv srpskog patrijarha prihvatio je samo vladika Jovan koga je sinod MPC pre desetak dana razrešio funkcije mitropolita Veleško-povardarske eparhije.

“To predstavlja smišljeno razbijanje sestrinske pravoslavne crkve i neskrivene apetite za njeno prisvajanje. Vaše obracanje arhijerejima je grubi primer neevandeljskog, nebratoljubivog i nekanonskog mešanja u život i rad jedne samostalne pravoslavne crkve”, stoji u pismu upucenom patrijarhu Pavlu.
Stefan je dalje upitao dokle ce SPC pretendovati da vlada nad, kako je rekao, “onim što nije srpsko”. “Dokle ce SPC najvažnija deviza biti … svetosavlje iznad i ispred pravoslavlja”, upitao je on.
“Morate da razumete da je ovo naše i da pripada samo nama”, piše dalje Stefan i dodaje: “Više je nego jasno da nameravate da srušite celovitost Makedonske pravoslavne crkve”.

Related Posts