Lukina godina iz snova

lukina-godina-iz-snova

Vesti

Srbi već decenijama zauzimaju važno mesto u australijskom vrhunskom sportu, a naročito u fudbalu.

Standardni član A reprezentacije već godinama je Miloš Degenek, a donedavno su u redovima Sokerusa bili i iskusni Deni Vuković i Tom Rogić.

Nekada su za državni tim igrali i proslavljeni asovi poput Dragoljuba „Daga“ Utješenovića, Milana Blagojevića, Milana Ivanovića i Slobodana Bobija Despotovskog, a ovaj niz bi u budućnosti mogao da nastavi mladi Luka Jovanović (18).

Talentovani fudbaler Adelajd Junajteda će narednih dana imati priliku da odigra svoje prve utakmice u dresu juniorske selekcije Australije, pošto je pozvan u reprezentaciju do 18 godina, koja će od 5. do 15. juna učestvovati na izuzetno kvalitetnom međunarodnom turniru u Lisabonu.

Pored juniora Australije, učesnici tog takmičenja su i Engleska, Norveška i domaća Portugalija.

Selektor juniorskog tima Trevor Morgan uvrstio je Luku među 20 reprezentativaca i time mu na najbolji način odao priznanje za izuzetno uspešnu sezonu.

Iako jedan od najmlađih prvotimaca i debitant u profesionalnoj konkurenciji, Jovanović je ove godine dao doprinos dobrim igrama Adelajd Junajteda u A-ligi i plasmanu na treće mesto i u polufinale plej-ofa.

Na ukupno devet mečeva na kojima je igrao, postigao je tri efektna gola i skrenuo pažnju australijske sportske javnosti na svoj talenat. Trener Karl Vert je u pet navrata ukazao Luki poverenje da bude starter u timu Junajteda, ispred iskusnog golgetera Ibusukija i drugih starijih igrača, što je mladi Srbin znao da iskoristi i da se oduži golovima i asistencijama.

Za izvanredne igre u martu, krunisane sa dva pogotka, dobio je do sada najveće priznanje u karijeri, nagradu za igrača meseca u A-ligi. Tako je postao jedan od najmlađih koji je poneo ovu laskavu titulu u istoriji australijskog elitnog takmičenja.

Poziv u juniorsku reprezentaciju došao je kao kruna na godinu iz snova, u kojoj je takođe poneo i zvanje najboljeg mladog fudbalera Adelajd Junajteda.

Jovanović će sada imati priliku da napravi novi krupan korak napred i da se oproba u duelima s vršnjacima iz nekih od fudbalski najrazvijenijih evropskih zemalja.

Srpska zajednica u Adelajdu se već duže ponosi Lukom i njegovim sportskim uspesima, a ove godine su za njega čuli i naši ljudi širom Australije, ali i u otadžbini, pošto su internet portali i novine u Srbiji već izveštavali o njegovom munjevitom proboju na veliku fudbalsku scenu A-lige.

Nastavi li svoj razvoj u istom stilu, nema sumnje da će i svetska sportska javnost uskoro čuti za novi srpski dragulj koji se brusi na australijskom kontinentu.

S verom u Boga
Luka na treningu Adelajd Junajteda

Dete Beograda

Jovanović je prve fudbalske korake napravio u mlađim selekcijama Beograda iz Vudvila, najstarijeg fudbalskog kluba srpske zajednice u Australiji. Njegov vanserijski talenat brzo je primećen i Luka se priključio juniorskoj akademiji Adelajd Junajteda.

Za prvi time je debitovao 6. novembra 2022. sa samo 17 godina i pet meseci, kada je ušao u igru u 84. minutu protiv Vestern Junajteda, a prvi od dosadašnja tri gola postigao u profesionalnoj konkurenciji postigao je 11. marta u pobedi protiv Njukasla od 4:2. Tresao je zatim i mreže Velington Finiksa i Pert Glorija.

S nagradom za najboljeg mladog fudbalera Adelajd Junajteda
Nagrada Zvezda u usponu 2022. koju je dobio od FS Južne Australije

Voli Zvezdu i Mitrovića

Luka Jovanović ne samo da postiže efektne golove, već zna i da ih proslavi. Deo karakteristične proslave „pokupio“ je od reprezentativca Srbije Aleksandra Mitrović, koji je poznat po pokretima otvorene šake pored glave.

Mitrović je inače Lukin fudbalski uzor, iako im klupsko opredeljenje nije isto. Naime, mladi Jovanović je veliki navijač Crvene zvezde, u čijem dresu bi voleo da zaigra.

– Iako mi je tata kao mlad fudbaler jedno vreme bio u Partizanu, ja sam oduvek navijao za Zvezdu. Kad god sam na odmoru u Beogradu idem na utakmice na „Marakani“ – rekao je Luka nedavno za portal Serbian Football Scout.

Raduje se kao Mitrović

Ponos srpske zajednice

Pred polazak za Lisabon, Luka je u društvu svog oca Srđana, koji mu je i usadio ljubav prema fudbalu, posetio parohijsku crkvu Svetog Save u Vudvil Parku. Jovanoviće su dočekali starešina hrama, prota Strahinja Janjić i čelnici Crkvene opštine.

“Uprava naše Crkvene opštine i otac Strahinja poželeli su sreću našem članu, koji će nas predstavljati na turniru u Portugaliji, u dresu mlade reprezentacije Australije, našem Luki Jovanoviću“, objavljeno je na zvaničnoj fejsbuk stranici crkve Svetog Save, uz priloženu fotografiju.

Luka sa tatom Srđanom, protom Strahinjom i predsednikom Crkvene opštine

NEZABORAVNA 2023.

  1. mart: Prvi profesionalni gol protiv Njukasla
  2. april: Najbolji igrač meseca za mart 2023.
  3. maj: Najbolji mladi fudbaler Adelajd Junajteda
  4. maj: Prvi poziv u juniorsku reprezentaciju Australije

Detaljnije