Radujemo se dolasku patrijarha!

radujemo-se-dolasku-patrijarha!

Z. Mirković

Episkop uvek spreman za razgovor

Episkop austrijsko-švajcarski Andrej ocenio je, u razgovoru sa austrijskim novinarima, da je situacija na Kosovu tragična i da se vlada Aljbina Kurtija ponaša kao slon u “staklarskoj radnji”.

Vladika je, najavljujući posetu patrijarha Porfirija, koji će u Austriji boraviti od 8. do 11. juna, na pitanje novinara o aktuelnoj situaciji na Kosovu, rekao da Kurtijeva vlada sama snosi odgovornost za aktuelnu eskalaciju na severu Kosova.

STANJE NA KOSMETU TRAGIČNO: Episkop Andrej

Teško na Kosmetu

– Razumeo sam da Kurtijeva vlada više nema podršku Kvinte, ali i sopstvene javnosti, i da je pozvana da se uzdrži jednostranih mera koje su doprinele eskalaciji – preneo je on.

Koliko je situacija postala teška dolaskom Kurtija na vlast vladika je opisao položajem episkopa raško-prizrenskog Teodosija.

– Naš vladika ne Kosovu je prihvatio sve administrativne zahteve, uzeo je potrebna dokumenta. Do dolaska Kurtija na vlast, koji odbija da primeni i odluke sudova, on je imao kontakt sa ranijim vladama. Ali sa Kurtijevom vladom, koja odbija da poštuje odluku kosovskog suda o zemljištu manastira Visoki Dečani, on nema nikakav kontakt. Ako moj kolega kaže da je situacija takva da je nemoguće pričati, onda mogu reći da je eskalacija na severu izazvana jednostrano od prištinskih vlasti”, objasnio je vladika Andrej austrijskim novinarima.

Istakao je da Kurti ne priznaje nikakve dogovore, već samo želi da izgura svoje maksimalističke zahteve, bez uzimanja u obzir da su Srbi na Kosovu prisutni vekovima, i da je to kolevka srpstva.

Episkop je objasnio austrijskim novinarima da je pod Titom albanizovano Kosovo, i da je bio ogroman pritisak na Srbe.

Ukazao je da se zamonašio u manastiru Visoki Dečani i da je živeo više godina na Kosovu i da ceni albansku inteligenciju, verske poglavare i stanovništvo.

“Meni bi bilo važno da Srbi i Albanci sednu za sto i da sagledaju i ponovo ožive dobre strane zajedničke prošlosti. U prošlosti su Albanci i nealbanci živeli zajedno, i to mora biti moguće i sada”, podvukao je on.

Naglasio je da Srbi moraju biti zaštićeni i da su potrebni kompromisi i spremnost na razgovor.

“Krivicu za eskalaciju na severu vidim samo u Kurtijevoj vladi. Ako naoružani konflikti vode ka ranjavanju i ugrožavanju nedužnih ljudi onda se postavlja pitanje kakva je to državnost. Država koja ne može da zaštiti svoje stanovništvo nema nikakav suverenitet”, objasnio je on.

Ukazao je novinarima i na činjenicu da je patrijarh Porfirije bio sprečen da uđe na Kosovo i obiđe svoju crkvu.

Vladika Andrej je istakao da je pogledao nedavno izlaganje Kurtija prilikom posete Beču i da je sve što je govorio bilo samo “bacanje prašine” u oči austrijske javnosti.

Govoreći o poseti patrijarha Porfirija najavio je da će osveštati spomen-kapelu Svetih srpskih novomučenika na vojnom groblju u Mauthauzenu.

Značaj crkve

Podsetio je da nije prvi put da patrijarh SPC poseti zvanično Austriju, i ukazao da je to učinio i patrijarh Pavle na stogodišnjicu hrama Svetog Save u Beču, kao i patrijarh Irinej, kojem je, dolazak u Austriju, kao i patrijarhu Porfiriju to bila prva poseta inostranstvu.

– Radujemo se poseti, jer u Austriji ima mnogo vernika koji poznaju značaj Crkve i koji se raduju dolasku poglavara SPC. On će doći da osvešta kapelu na vojničkom groblju u Mauthauzenu, za koju je kamen temeljac postavljen 2015. godine. Kada sam došao u Austriju video sam da na tom groblju Italijani imaju svašta u znak sećanja na svoje stradale, a Srbi ništa. Tada smo doneli odluku da izgradimo crkvu. Sada, kada se dođe na vojničko groblje najpre može da se vidi lepa katolička crkva i još jedna lepša pravoslavna, koja je postala pravo remek-delo – naglasio je on.

Preneo je i da je specifičnost kapele što je u njoj, među freskama, i lik austrijskog biskupa Rudolfa Hitmajera, koji je brinuo o zatočenicima.

Poseta parlamentu

Vladika Andrej je naveo da će patrijarh Porfirije najpre posetiti austrijski parlament i potom imati sastanak sa ministarkom za integraciju Suzanom Rab, te i kardinalom Kristofom Šenbornom.

On je ukazao da je kardinal Šenborn mnogo toga učinio za SPC u Austriji, podsetivši i na crkve date na korišćenje Srbima.

Takođe predviđen je i razgovor sa članovima fondacije Pro orijente.

U subotu, 10. juna, patrijarh će osveštati kapelu na vojničkom groblju i posetiti Linc.

Liturgija

Osveštanju kapele prisustvovaće, kako je najavio, 15 vladika, ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja u Vladi Srbije Nikola Selaković. U nedelju, 11. juna, patrijarh će služiti liturgiju u novom hramu SPC u 12. bečkom okrugu.

Detaljnije