Litar benzina preko dva dolara?

Australijska vlada je ponovo uvela punu akcizu na gorivo u septembru, posle šestomesečnog snižavanja, koje je uvela Morisonova vlada, kako bi smanjila cenu goriva u vreme rastuće inflacije.

Otkako je ponovo uvedena puna akciza, 24 centa je dodato na cenu goriva za litar, ali su cene uglavnom ostale stabilne, i još se nisu vratile na maksimum od više od dva dolara koliko je litar koštao u maju.

Međutim, nedavna odluka Opeka da smanji proizvodnju navela je australijske analitičare da predvide novi rast cena goriva.

Ruska akcija u Ukrajini bila je ključan faktor u podizanju cene nafte, koja se ranije ove godine popela na 130 dolara po barelu, ali je u me]uvremenu pala na ispod 100 dolara po barelu.

Visoke cene nafte pogoršale su globalnu krizu troškova života i inflaciju.

Prema rečima dr Ijana Džefrisa iz Kraljevskog automobilskog kluba Kvinslend cena benzina u većini glavnih gradova prati ciklus od mesec dana i trenutno je u “jeftinoj fazi“ koja će početi da raste u narednih nekoliko nedelja.

– Tada ćemo početi da vidimo efekat povećanja akciza na gorivo. U Brizbejnu možemo da očekujemo da će benzin otići na 2,10 dolara, a to uključuje i vraćanje akcize na gorivo – naglasio je Džefris.

Ujedno je istakao da je teško predvideti šta će se desiti s cenom u srednjoročnom i dugoročnom periodu.

Vlade širom sveta, pre svega SAD, trenutno oslobađaju zalihe iz strateških rezervi nafte u pokušaju da snize cene i “ukrote“ inflaciju, ali smanjenje proizvodnje zemalja Opeka će delovati protiv toga.

Hoakin Vespinjani, vanredni profesor Tasmanijske škole za biznis i ekonomiju, smatra da Opeka pokušava da izvuče poslednji veliki profit.

– Oni znaju da se tržište udaljava od nafte i zato će smanjiti proizvodnju kako bi održali visoke cene koliko god mogu – rekao je Vespinjani.

Prosečne cene

Prema Australijskom institutu za naftu, cena benzina, u nedelji do 9. oktobra, iznosila je u proseku 182,5 centi po litru na nacionalnom nivou. Najviši prosek bio je u Adelajdu od 186,9 centi po litru, a najniži u Darvinu od 173,6 centi. Cene su u proseku bile 183,2 centi u Sidneju, odnosno 182,9 centi u Melburnu.

Mali broj električnih vozila

Profesor Hoakin Vespinjani kaže da postoji saglasnost među ekonomistima da je smanjenje akciza na gorivo bila loša politika, jer je privremeno stvorilo lažnu percepciju i “otupilo“ rastuću potražnju za alternativama, kao što su električna vozila.

Prema njegovom mišljenju, potražnja za ovim vozilima će rasti kako rastu i cene goriva.

Međutim, i pored naglom povećanju broja EV u Australiji od septembra, električna vozila čine samo 3,39 odsto ukupne prodaje novih četvorotočkaša.

Чланак Litar benzina preko dva dolara? се појављује прво на Vesti online.