Gujon: Broj Srba u Hrvatskoj sveden na nivo statističke greške

Gujon: Broj Srba u Hrvatskoj sveden na nivo statističke greške

17. oktobar 2022.
Aktuelno, Matica, Vesti

0 Views

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon govorio je danas pred poslanicima na skupštinskom Odboru za dijasporu i Srbe u regionu o problemu nestajanja Srba na prostoru Hrvatske, posle objavljivanja rezultata popisa stanovništva.

On je naveo da je Hrvatska izgubila 10 odsto stanovništva, ali da su Srbi svedeni na nivo statističke greške od 3,2 odsto, odnosno na 123.892.

Gujon je rekao da još nema kompletne analize popisa s razlozima koji objašnjavaju tako brutalan pad Srba u Hrvatskoj.

„Starosna struktura koja se navodi, svakako ima svoj udeo, ali ko god je obilazio srpski narod u Hrvatskoj, zna da postoji još nešto a to su diskriminacija, koja se sprovodi kod zapošljavanja, kod nemogućnosti učenja srpskog i izolacije srpskih sela, kao i nasilje. Zabeleži se oko 300 napada godišnje na Srbe u Hrvatskoj, što je tri puta više nego na Srbe na Kosovu i Metohiji“, rekao je Gujon, a saopštila Uprava.

On je naglasio da srpski predstavnici u Hrvatskoj treba da nađu način da žive i sarađuju s Hrvatima ali da to ne vodi ka asimilaciji.

Govoreći o ukupnom padu broja stanovbnika u Hrvatskoj Gujon je uporedio to sa procentom ljudskih gubitaka poražene Nemačke nakon Drugog svetskog rata ili duplo više nego francuski gubici u Prvom svetskom ratu.

„Efekti bele kuge su bili višestruko pojačani 2013. ulaskom Hrvatske u EU. Da li su ti kobni efekti po demografiju bili očekivani i predvidivi? Jesu. Da li se hrvatska država dovoljno pripremila da ih smanji? Očigledno nije. Današnja Hrvatska je ogledalo naše demografske budućnosti ako Srbija uđe u EU nepripremljena. Ovo je odgovornost svih nas“, istakao je Gujon.

On je ddoao da su svi u zakonodavnoj, i u izvršnoj vlasti, na raspolaganju Srbima u Hrvatskoj za svu pomoć koja im bude trebala.

„U okviru Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu pratimo i temeljno izveštavamo o položaju Srba u okruženju u okviru bilateralnih i multilateralnih mehanizama kao što su mešovite međuvladine komisije ili Savet Evrope. Takođe, finansiramo projekte koji doprinose očuvanju srpskog jezika i identiteta“, rekao je Gujon.

Tanjug

Slične objaveU Novom Sadu održana prva tribina posvećena temi upisa imovine i imovinskim pravima Srba u Federaciji BiH

13. oktobar 2022.U Vukovaru održani Regionalni susreti srpskih folklornih društava

9. oktobar 2022.Popis stanovništva i Istraživanje za državljane koji žive u inostranstvu

1. oktobar 2022.

Check AlsoArno Gujon u Zaječaru s gradonačelnikom Boškom Ničićem

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon posetio je Zaječar, …

Original Article