Lepotica u novom ruhu

Osvecenjem crkve 16. septembra, parohijani Crkveno-školske opštine „Sveti knez Lazar“ u sidnejskoj Aleksandriji obeležice završetak restauracije ovog zdanja, koje su zapoceli pre skoro sedam godina.
U ovom vremenu, skoro cetiri godine s prekidima, ovde su proveli ikonopisci. Zapocela je umetnica-freskoslikar ruskog porekla Aleksandra Ganina, koja je uradila prvi deo oltara, a onda je projekat preuzela njena majka, Nina Ganina, umetnica s medunarodnom reputacijom. Uporedo, ikone za crkvu radila je u Beogradu i slala u Australiju ikonopisac Veronika đukanovic, dok je beogradski slikar Goran Tmušic dobio zadatak da ukrasi crkvenu salu. Svi su oni sada završili svoj posao, a u crkvi s ponosom isticu kako su dobili „najlepšu srpsku crkvu u dijaspori koja zaslužuje da bude uvrštena i u spisak lokalnih kulturnih znamenitosti“.

Ocekuje se dolazak vladike

Ocekuje se da ce osvecenje u nedelju voditi vladika australijsko-novozelandski Nikanor, a uz sasluženje domacina i sveštenika sidnejskih parohija. Posle osvecenja, parohija prireduje banket u Daltone house u Pirmontu.
– To je prilika da se zahvalimo svima koji su ucestvovali u ovom izvanrednom projektu, a posebno parohijanima i Odboru koga je ovo vreme vodio Miša Zaric. Uložili su fantastican trud i elan da postignemo ovaj visoki cilj – istice jerej Radan.

– Smatramo da je posebna vrednost ne samo u izuzetnom kvalitetu fresaka, vec i u cinjenici da se umetnica služila našim, vizantijskim stilom, a prema uzorima srednjevekovnih srpskih manastira – kaže jerej Rade Radan, mesni paroh. – Tako su, recimo „Rodenje Hristovo“ i „Raspece Hristovo“ – po uzoru na studenicki original. Uz ostalo, jedinstvena je kompozicija „Deisis“, gde se uz Hrista nalaze Bogorodica i sv. Jovan Krstitelj, a oko njih je sabor srpskih svetitelja.
Jerej Radan objašnjava da se u nedelju radi o osvecenju cele crkve, ne samo fresaka:
– Ovo cinimo zbog toga što je restauracija podrazumevala izmenu svega. Osim zidova, skinuli smo malter, menjali podove, oltar… Tako je i sveto miro kojim su zidovi pomazani osvecenjem 1964. godine skinuto i zakopano u temelje crkve.
Goran Tmušic o svom radu u sali – trpezariji:
– Na stropu-kupoli dominira Isus Hristos, a okolo su grbovi starih srpskih dinastija – Nemanjica, Mrnjavcevica, Kotromanica, Lazarevica, LJubovica, Balšica, Crnojevica i Obilica. Na zidovima su likovi cara Lazara i carice Milice, a planiran je prostor za grb kraljevske porodice Karadordevic.