U Lionu ozivljava pravoslavlje

Nikad do sada u Lionu nije bilo parohije ni sveštenika, niti je celi Jug Francuske imao svoje srpsko sveštenstvo i bogomolje.
Srecom, na to je stavljena tacka – sa ponosom kaže protonamesnik Gradimir Milunovic, koji je godinama živeo u Frankfurtu.
Ovaj sveštenik, koji je u Francusku sa porodicom došao u septembru, sa vladikom Lukom je zasukao rukave sa namerom da se u i ovom delu Francuske oživi pravoslavlje.
– Trideset godina ovde nije bilo crkve i to se oseca. U Francuskoj postoji samo srpska crkva u Parizu i mala u Mozelu, gde je zaživela naša kolonija, pa su ne tako davno bogomolju rudari sami izgradili.
Inace, u Strazburu, od pre nekoliko godina, deluje prota Petar Lukic i tu se stvari polako uhodavaju. Problematican je jug Francuske:
– Ako Bog da zdravlja, snage i sredstava da nademo bogoslužna mesta, naše pravoslavlje oglasilo bi se u Klermon-Feranu, Marseju, Nici, Kanu, Monpeljeu, Anemasu, Anesiju, Grenoblu, Šamberiju… Sigurno bi se brzo proculo da i u tom delu Francuske postoji srpska crkva i njeni vernici – kaže prota Gradimir. Nažalost, kako on zakljucuje, naš ovdašnji narod retko govori srski i slabo gaji veze medu sobom.
Na protekli Božic i Sv. Savu, po prvi put su u Lionu okupili naši ljudi kao parohijani novoosnovane parohije Sv. Irineja Lionskog.
Služilo se u lionskoj katolickoj crkvi, koju su naši vernici dobili na upotrebu. U nedelju, 10. marta u 10 sati, u tu istu crkvu (Eglise Saint-Antoine, 392 avenue Jean Jaures, Lyon 7, metro: Stade de Gerland), iz Pariza ce doci vladika Luka, koji ce sa protonamesnikom Gradimirom, inace školskim drugom, služiti svetu arhijerejsku liturgiju.