U Lionu ozivljava pravoslavlje

Nikad do sada u Lionu nije bilo parohije ni sveštenika, niti je celi Jug Francuske imao svoje srpsko sveštenstvo i bogomolje.
Srecom, na to je stavljena tacka – sa ponosom kaže protonamesnik Gradimir Milunovic, koji je godinama živeo u Frankfurtu.
Ovaj sveštenik, koji je u Francusku sa porodicom došao u septembru, sa vladikom Lukom je zasukao rukave sa namerom da se u i ovom delu Francuske oživi pravoslavlje.
– Trideset godina ovde nije bilo crkve i to se oseca. U Francuskoj postoji samo srpska crkva u Parizu i mala u Mozelu, gde je zaživela naša kolonija, pa su ne tako davno bogomolju rudari sami izgradili.
Inace, u Strazburu, od pre nekoliko godina, deluje prota Petar Lukic i tu se stvari polako uhodavaju. Problematican je jug Francuske:
– Ako Bog da zdravlja, snage i sredstava da nademo bogoslužna mesta, naše pravoslavlje oglasilo bi se u Klermon-Feranu, Marseju, Nici, Kanu, Monpeljeu, Anemasu, Anesiju, Grenoblu, Šamberiju… Sigurno bi se brzo proculo da i u tom delu Francuske postoji srpska crkva i njeni vernici – kaže prota Gradimir. Nažalost, kako on zakljucuje, naš ovdašnji narod retko govori srski i slabo gaji veze medu sobom.
Na protekli Božic i Sv. Savu, po prvi put su u Lionu okupili naši ljudi kao parohijani novoosnovane parohije Sv. Irineja Lionskog.
Služilo se u lionskoj katolickoj crkvi, koju su naši vernici dobili na upotrebu. U nedelju, 10. marta u 10 sati, u tu istu crkvu (Eglise Saint-Antoine, 392 avenue Jean Jaures, Lyon 7, metro: Stade de Gerland), iz Pariza ce doci vladika Luka, koji ce sa protonamesnikom Gradimirom, inace školskim drugom, služiti svetu arhijerejsku liturgiju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.