Jubilej riznice srpskog filma

jubilej-riznice-srpskog-filma

Vesti

Direktor “Vesti“ Vaso Despotović (prvi desno) sa ambasadorom Stefanovićem, Suzanom Despotović, Milicom Kozlinom, Sergejem Kožulom i protom Miodragom Perićem

Prošlog četvrtka uveče, svečano je otvoren jubilarni 20. srpski filmski festival u Australiji.

Posle tri godine prinudne pauze zbog pandemije, jedna od najdugovečnijih, tradicionalnih manifestacija srpske zajednice, ponovo se održava u šest najvećih gradova, u kojima će do 26. marta biti prikazano pet najnovijih ostvarenja domaće kinematografije.

Prigodnim programom, govorima i prikazivanjem ostvarenja “Bilo jednom u Srbiji“, reditelja Petra Ristovskog, Festival je istovremeno otvoren u Sidneju, Melburnu, Adelajdu i Brizbejnu, dok je svečano otvaranje u Kanberi i Pertu upriličeno dan kasnije.

Sale svih bioskopa bile su ispunjene do poslednjeg mesta, a centralna svečanost održana je “Hojtsu“, u Četvrti zabave (Entertainment Quarter), u sidnejskom Mur Parku.

Prisutnima se obratila direktorka festivala Milica Kozlina, koja je na početku istakla da je smotra posvećena dugogodišnjem direktoru i njenom suprugu Petru Kozlini, koji je preminuo 2020.

Bioskopska sala u Sidneju bila je skoro puna pola sata pre početka filma

– Moj pokojni suprug je posvetio 17 godina svog života Srpskom filmskom festivalu, koji je samo jedan deo njegovog velikog doprinosa srpskoj zajednici i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Australiji. Petar je sve to radio iskreno i od srca, bez bilo kakvog sopstvenog interesa. Mnogi od vas su ga poznavali i delili sa njim zajedničke trenutke – rekla je Milica Kozlina.

Ona je, takođe, istakla da joj nije bilo lako da donese odluku da preuzme rukovodeću poziciju u organizaciji SFF.

– Dugo sam razmišljala pre nego što sam odlučila da zauzmem Petrovo mesto, direktora festivala. Svesna sam da nikada neću moći u potpunosti da ga zamenim, jer je Petar, tokom niza godina, uložio celog sebe u ovaj važan događaj. Manifestacije, poput Filmskog festivala, su iznad svakog pojedinca i imaju nemerljiv značaj za celu srpsku zajednicu, i iz tog razloga ovo nasleđe treba negovati u godinama koje dolaze i preneti ga na mlađe generacije. Imamo mnogo mladih i obrazovanih ljudi koji su sposobni da vode Festival i moja namera je da im kroz koju godinu prepustim organizaciju – poručila je Milica.

Tri članice hora “Lazarikon“ iz Sidneja izvele su tradicionalnu pesme “Rasti, rasti moj zeleni bore“, a zatim se gostima obratio i ambasador Republike Srbije Rade Stefanović, koji je za ovu priliku doputovao iz Kanbere.

Narednog dana, ambasador je bio prisutan i na otvaranju u glavnom gradu Australije.

– Prvi put prisustvujem Festivalu, i velika mi je čast što mogu da vam se obratim na ovako značajnom događaju, ne samo za srpsku zajednicu, već i za Republiku Srbiju i za širu australijsku kulturnu scenu – istakao je Stefanović.

On se posebno osvrnuo na značaj održavanja festivala prvi put posle 2019.

– Želim da posebno pohvalim organizatore i volontere, koji su posle tri godine prekida, zbog pandemije kovida, uspeli da očuvaju ovu manifestaciju. Zbog toga smatram da ovogodišnji, jubilarni festival predstavlja jednu vrstu novog početka i od srca verujem da će filmski festival nastaviti da se održava godinama. Očekujem da će nastaviti da okuplja veliki broj posetilaca, ne samo srpskog porekla, već i drugih naroda, sa kojima želimo da podelimo našu kulturu i dostignuća srpske kinematografije – rekao je Stefanović i naglasio da će SFF uvek imati njegovu podršku, uz podršku ambasade i Republike Srbije.

Ambasador je podsetio da je, tokom prethodnih 19 godina, na festivalu prikazano preko 120 igranih i dokumentarnih filmova iz srpske produkcije.

– Uz činjenicu da okuplja veliki broj naših ljudi, kao i da su mnogi poznati glumci i režiseri dolazili kao specijalni gosti u Australiju, gde su se upoznavali i družili sa našom zajednicom, ovako veliki broj prikazanih filmova je razlog više što je festival izrastao u tako značajnu riznicu srpske kulture i kinematografije – poručio je Stefanović.

Festival je u Melburnu, u bioskopu “Hojts“ u Čadstonu, otvorio dugogodišnji funkcioner Srpske pravoslavne omladine Australije (SOYA), Džon Jeremić.

I on je izrazio veliko zadovoljstvo što je publika širom kontinenta ponovo u prilici da gleda najnovije srpske filmove i da se okuplja negujući sopstvenu kulturu i tradiciju.

U okviru 20. Srpskog filmskog festivala biće prikazani i filmovi “Krst u pustinji“, “Ključ“, “Nije loše biti čovek“ i “Banović Strahinja“.

Raspored projekcija po gradovima možete pronaći na zvaničnom sajtu festivala, na adresi www.serbianfilmfestival.com.au.

Na radost zajednice

Festival je u Sidneju zvanično otvorio odbornik gradskog veća Ferfilda i direktor Srpskog festivala, Mihajlo Mijatović.

– Izuzetno je lep osećaj što smo ponovo u mogućnosti da se okupljamo kao zajednica na našim manifestacijama i da uživamo u gledanju novih srpskih filmova. Mislim da je ovogodišnji repertoar izuzetno dobar i da vredi pogledate sve filmovi koji su na programu. Naročito mi je drago što se i ova manifestacija vratila posle duge pauze, a naredni događaj, koji ćemo organizovati, posle višegodišnjeg prekida, je naš tradicionalni Srpski festival u Sidneju, koji će se ove godine održati 22. i 23. aprila na novoj lokaciji, u Pirmont Bej Parku – podsetio je Mijatović.

Članovi Folklornog društva Kanbera i ambasador Stefanović

Zahvalnost organizatora

Organizatori Srpskog filmskog festivala izrazili su veliku zahvalnost sponzorima, koji su pomogli da se manifestacija ponovo održi.

Direktorka SFF Milica Kozlina najpre se zahvalila “Beo eksportu“, kao dugogodišnjem pokrovitelju i “Vestima“ kao medijskom sponzoru.

Svečanom otvaranju u Sidneju prisustvovao je direktor “Beo eksporta“ i “Vesti“ za Australiju, Vaso Despotović sa suprugom Suzanom, kao i mnoge druge uvažene zvanice iz poslovnog, društvenog i političkog miljea, uz predstavnike Mitropolije australijsko-novozelandske SPC.

Detaljnije