Gostovanje u sponzorstvu ambasade Srbije i Crne Gore srpskog folklora

Multietnicki festival se tradicionalno u Kanberi odrzava u toku dve nedelje u februaru. U bogatom programu festivala su s jedne strane nastupi umetnika iz celog sveta koji dolaze u sponzorstvu svojih ambasada da predstave kulturna kretanja u svojoj drzavi, a s druge strene tu su i nastupi folklornih grupa lokalnih etnickih zajednica iz Kanbere. Posto u poslednjih dvadeset godina nije bilo umetnika koji su dolazili iz Srbije kulturna prezentacija Srba se svodila na nastup folklora crkve Sveti Djordje. Nasa deca su uspesno predstavljala zemlju svojih oceva, nazalost uvek se sve svodilo samo na folklor, ali to je tradicija etnickih zajednica u Australiji pa i nije toliko izgledalo jednolicno iako se ponavljalo svake godine. Pre nekoliko meseci u Kanberi je gostovao i profesionalni asambl Kolo pa su gradjani Kanbere opet imali priliku da vide sarenilo srpskog folklora.

Program se i ove godine sastojao od nastupa pozorisnih predstava, filmskih projekcija, koncerata operskih pevaca i poznatih violinista, pijanista..iz celog sveta , a u mnogobrojnih Kanberskim galerijama su organizovane likovne izlozbe. Nasa Otadzina je odlucila da posle godina nenastupanja sponzorise dolazak amaterske folkorne grupe iz Beograda i da oni predstavljaju srpsku kulturu u prestonici Australije. Nastupi su bili dva puta dnevno na bini u centru grada i par desetina dokonih prolaznika je moglo da vidi folklor koji je uz jeftine poluakrobatske trikove pokusao da animira malobrojnu i nezainteresovanu publiku. Zanimljivost je da su i na ovogodisnjem festivalu opet tradicionalno nastulila i srpska deca iz crkve Svetog Djordja i da su bili mnogo bolje primljeni i pozdravljeni od publike nego gosti iz Beograda ! Na pitanje zasto (opet) treba da srpsku kulturu predstavlja (i to ovakav) folklor postoje dve moguca odgovora. Prvi, Srbija i nema pozorisne i filmske umetnike, tamo vise ne postoje ni likovni stvaraoci, nemamo operskih pevaca ni pijanista ili poznatih violinista, vec nam je zbog dugogodisnjih sankcija ostao samo amaterski folklor. Drugi odgovor bi bio da onaj koji organizuje kulturno predstavljanje Srbije u svetu svoje interesovanje za kulturu pocinje i zavrsava sa folklorom (ili modza estradom), pa za nista drugo i ne zna.

Sreca je samo da je Srbija bogata zemlja pa da niko nece da zali za 100.000 A$ potrosenih da se svetu potvrdi da nista osim folklora nemamo , a i da malo uveselimo nezaposlene Kanberance koji pre podne lutaju centrom grada.

Posto u Srbiji niko i ne brine kako cemo da se svetu predstavimo, a opet niko nikada i ne odgovara za greske i propuste mozemo da ocekujemo da nam sledece godine na multietnicki festival opet dodje folklor, ali ovoga puta jos brojniji i iz Crne Gore da bi se zadivoljio i drugi partner u novonastaloj drzavi. Tako ce javnost u Australiji da konacno uvidi da srpski folklor nije jedino sto mozemo iz kulture da ponudimo jer imamo mi i narodne igre iz Crne Gore. Ojha !