Glasilu srpske manjine prete zbog naslova

Redakcija nedeljnika Novosti, koji izdaje Srpsko narodno vijeće u Hrvatskoj, dobila je više desetina pretnji zbog naslovnice posvećene nedavnom padu dva miga hrvatske vojske. Urednik časopisa Rade Dragojević kaže za Blic da je redakcija ozbiljno shvatila pretnje i prijavila ih policiji.

Dobili smo desetak pretnji mejlom i petnaestak putem telefona. Slučaj smo prijavili policiji koja je izvršila uviđaj i nadamo se brzoj reakciji državnih organa, ističe vidno uznemireni Dragojević. On dodaje da ovo nije prvi put da dobija pretnje, ali nikad dosad ih nije bilo toliko odjednom. Ipak, naglašava da ni on, ni ostali članovi redakcije nisu preduzeli dodatne mere predostrožnosti.

Urednik Novosti podvlači da ga mnogo više od činjenice da su pretnje upućene glasilu srpske manjine brine to što one ukazuju na ugroženost slobode medija u Hrvatskoj.

Pretnje da će na redakciju biti bačena bomba, a urednik Rade Dragojević izgubiti glavu počele su kao reakcija na naslovnu stranu na kojoj su fotografije dva miga propraćene naslovom Obadva, obadva su pala!.

“Naslov je možda provokativan, ali zar ne teže svi mediji da budu što provokativniji, komentariše Dragojević.

Uzvik “Obadva, obadva su pala” se čuje na poznatom snimku iz 1991. godine na kome pripadnici hrvatskih snaga obaraju dva borbena aviona JNA u blizini Šibenika (video na kraju teksta).

U saopštenju Novosti ističe se da će u slučaju da se pretnje ostvare odgovornima smatrati ministra odbrane Branka Vukelića, načelnika Glavnog štaba Oružanih snaga Hrvatske Josipa Lucića, predsednika Hrvatskog helsinškog odbora Ivana Zvonimira čička, koji su u svojim saopštenjima i javnim istupima huškali javnost i pozivali na linč članova redakcije.

Očekujemo i reakciju predsednika Ive Josipovića i premijerke Jadranke Kosor, napominje Dragojević.

Naslovna strana je podelila javnost. Dok veteranska udruženja protestuju zbog ruganja svetinjama domovinskog rata, Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i nevladine organizacije stali su u odbranu Novosti.

HND je zatražio da vlasti zaštite redakciju Novosti.
Nije dobro kad vojska prosuđuje o medijima’’, ocenio je Zdenko Duka, predsednik HND, ističući da se zna u kakvim zemljama vojska diriguje medijima’’.

Hrvatsko Ministarstvo odbrane i predsednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimir čičak oštro su protestovali zbog naslovne Novosti.
Tolerancija ima svoj prag kaže čičak.

TV novinar putuje Hrvatskom sa srpskom zastavom
Stefan Cvetković, srpski novinar i vlasnik televizije TNT, putuje po Hrvatskoj automobilom s beogradskim tablicama na kome su i srpske zastave. Njegova namera je da dokaže da je Hrvatska sigurna zemlja. Pre puta je rekao da svojom turnejom protestuje protiv mediokriteta na obe strane granice. Na turneju se odlučio ogorčen što su mu krajem avgusta oštetili automobil kada je intervjuisao hrvatsku premijerku Jadranku Kosor.