Generalni konzul Vladimir Nikolić prisustvovao potpisivanju Sporazuma o projektima finansiranim iz donatorskih sredstava Vlade Republike Srbije

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović potpisala je danas, 1. jula 2019.g, u ime Vlade Republike Srpske pojedinačne sporazume o projektima koji se finansiraju sredstvima iz donacije Vlade Republike Srbije, sa krajnjim korisnicima sredstava – gradonačelnicima i načelnicima 42. lokalne zajednice Republike Srpske.

Sporazume o finansiranju projekata potpisali su gradonačelnici Banja Luke, Prijedora, Gradiške, Doboja, Bijeljine, Zvornika i Istočnog Sarajeva, kao i načelnici opština: Kozarska Dubica, Novi Grad, Laktaši, Srbac, Prnjavor, Kneževo, Šipovo, Mrkonjić Grad, Tesli, Petrovo, Brod, Modriča, Vukosavlje, Šamac, Pelagićevo, Bratunac, Vlasenica, Milići, Šekovići, Trnovo, Pale, Foča, Rogatica, Kalinovik, Ljubinje, Istočni Stari Grad, Čajniče, Čelinac, Bileća, Kostajnica, Gacko, Ribnik, Novo Goražde, Osmaci i Lopare.

Odlukom Vlade RS o prihvatanju donatorskih sredstava Vlade Republike Srbije (broj 04/1-012-2-1430/19, od 30.5.2019. godine – objavljena u Službenom glasniku RS br. 48 od 12.6.2019. godine), prihvaćena su sredstva donacije u ukupnom iznosu od 9.300.000,00 evra (18.189.219,00 KM), koja su RS odobrena kao jednokratna pomoć radi realizacije započetih projekata saradnje u okviru mehanizma saradnje po Sporazumu o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Republike Srbije i Republike Srpske.

Stavom II iste odluke, precizirano je da će se doznačena sredstva koristiti za realizaciju kapitalnih projekata u jedinicama lokalne samouprave u RS, koja se kreću od 50.000 do 500.000 evra, kao i za jedinice lokalne samouprave u Federaciji BiH sa većinskim srpskim stanovništvom.
Ministarka finansija RS Zora Vidović je rekla da je Srbija, u okviru mehanizma saradnje, Srpskoj do sada odobrila 24,4 miliona evra donatorskih sredstava i naglasila da će sredstva od 9,3 miliona evra biti utrošena na realizaciju projekata koje su kandidovale lokalne zajednice.

Gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičić, zahvalivši se na donaciji, rekao je novinarima da je ovaj grad dobio 900.000 evra za realizaciju dva projekta. Manji projekat, čija je vrednost 100.000 evra, odnosi se na izgradnju dečijeg vrtića u Domu za nezbrinutu decu “Rada Vranješević” i veći u iznosu od 800.000 evra, koji se odnosi na izgradnju tronamenskog objekta u naselju Petrićevac, a reč je o mesnoj zajednici, ambulanti porodične medicine i vrtiću. On je dodao da je deo sredstava za realizaciju projekata, obezbedio i grad Banja Luka.

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević, zahvalio je Vladi Srbije za kontinuiranu pomoć opštinama u Srpskoj i dodao da je opština dobila 300.000 evra, za rekonstrukciju školskih objekata i nabavku sanitetskog vozila.

Potpisivanju navedenih sporazuma sa gradonačelnicima i načelnicima opština prisustvovao je i generalni konzul Srbije u Republici Srpskoj, Vladimir Nikolić. Prisutnim predstavnicima medijskih kuća, Nikolić je poručio: „Meni je zadovoljstvo što prisustvujem potpisivanju sporazuma. Srbija od 2014. godine ulaže značajna sredstva za realizaciju projekata u Republici Srpskoj. Verujem da će ta sredstva biti utrošena na dobrobit građana svih opština kojima su sredstva dodeljena, a sve ovo pokazuje koliko je Srbija privržena Republici Srpskoj. Srbija sa velikom ljubavlju daje ova sredstva, a ljubav se najbolje manifestuje davanjem”.

Original Article