Firme vape za stručnim radnicima

EPA

Ministarka unutrašnjih poslova Kler Onil je obećala da će laburisti uvek dati prioritet poslovima za Ozije, pa i pored toga što vlada potencijalno planira da poveća granicu migracije na 200.000 mesta godišnje.

Povećanje migracije, sa trenutnih 160.000 mesta, biće razmatrano sledećeg meseca.

Oko 100 poslovnih, sindikalnih i političkih lidera prisustvovaće samitu od 1. do 2. septembra u Kanberi, gde će se voditi razgovori.

Lider Zelenih, Adam Bandt je potvrdio da će prisustvovati, pridruživši se premijeru Entoniju Albanezeu i lideru Nacionalista, Dejvidu Litlpraudu.

Piter Daton bi tako mogao da bude jedini lider velike stranke koji nije prihvatio mesto za stolom.

Poslovne grupe su izrazile zabrinutost zbog nedostatka kvalifikovanih radnika u kritičnim industrijama kao što su: zdravstvo, trgovina, proizvodnja i tehnologija, usred istorijski niskih stopa nezaposlenosti.

Iako su mediji kalkulisali o cifri migranata, ministarka Onil je rekla da još nije doneta konačna odluka.

Prema rečima ministra veština i obuke, Brendana Okonora, samit o poslovima je usmeren da obezbedi da privreda ne bude “sputana nedostatkom veština“, ukazujući na potrebu da se podstakne migracija kvalifikovanih radnika i bolja obuka Ozija.

I savezni blagajnik Džim Čalmers je prošle nedelje izjavio da je prilično jasno da je Australiji potreban veći broj radnika.

Opozicija je takođe, pozvala vladu da usvoji svoju politiku, kako bi starijim Australijancima omogućila da rade više sati, pre nego što to utiče na njihova prava na penziju.

Inače, vlada laburističke države u Viktoriji i Koalicija u NSW podržale su povećanje broja kvalifikovane migracije.

Ministar veština Novog Južnog Velsa, Alister Henskens, smatra da je kritičan nedostatak radne snage, koji muči više sektora, “ručna kočnica“ za ekonomiju države.

– Ovaj nedostatak radne snage nije jedinstven za NSW, ali je očigledno da se to može da se popravi samo povećanjem ciljane kvalifikovane migracije – rekao je Henskens.

Predsednica Australijskog saveta sindikata, Mišel O’Nil, podržala je stalnu migraciju, ali ne i kratkoročne vize.

Ona je rekla da su privremene vize korišćene kao brzo rešenje, a ne kao rešavanje strukturnih pitanja, kao što su niske plate i nesiguran rad.

– Previše poslodavaca tvrdi da nedostaje veština, a ustvari je reč o nedostatku poslova sa poštenom platom i uslovima. Oni prvo traže da se dovedu radnici iz inostranstva, umesto da obezbede veštine i obuku radnika Australiji – naglasila je Mišel O’Nil.

Prema rečima Endrjua Mekelera, izvršnog direktora Australijske trgovinske i industrijske komore, povećanje broja migranata je od suštinskog značaja za rešavanje nezadovoljene potražnje za radnom snagom i osiguranje da nacija ne zaostane globalnoj trci za privlačenjem kvalifikovanih radnika.

Ujedno je istakao da su neophodna veća sredstva kako bi se smanjila dugotrajna čekanja na obradu vize.

Trenutna kašnjenja su neprihvatljiva kada je toliko preduzeća ostalo bez osoblja i moraju da se zatvore.

Kler Onil

Viktorija “uvezla“ 700 medicinara

Premijer Viktorije, Danijel Endrjuz, primetio je da njegova vlada ulaže velika ulaganja u stručno obrazovanje, i naglasio da su migracija i odgovarajuće finansiranje škola i obuke od ključne važnosti.

Endrjuz je izjavio da je Viktorija angažovala preko 700 međunarodnih zdravstvenih radnika tokom protekle godine kako bi do sredine sledeće godine privukla 2.000 međunarodnih radnika u sektor.

Original Article