Duša Vongarove kreativnosti

dusa-vongarove-kreativnosti

Min Sterling

Vongar ispred kuće sa svojom Lindom, ulje na platnu (153 x 138 cm)

Portret Vongara, ili Sretena Božića, poznatog srpsko-australijskog pisca i najpoznatijeg Srbina među australijskim Aboridžinima, našao je svoje mesto na velikoj izložbi umetničkih radova u jednoj od uglednih sidnejskih galerija.

Umetnica iz Melburna Ana Volas naslikala je ove godine portret Vongara koji sedi ispred kuće sa svojim psom Lindom. Slika je rađena u tehnici ulje na platnu, u dimenzijama 153 x 138 cm, i sve do 23. jula biće deo grupne izložbe Salon d Refuze (Salon des Refuses) u S. H. Irvin galeriji u četvrti Roks u centru Sidneja.

Na slici Volasove, Vongarovo lice pokazuje skromnost, jačinu, toplinu i zrelost. Njegovu autentičnu zamišljenu prirodu. Umetnik prepoznaje i odaje počast Vongaru jer vidi širu sliku njegovog identiteta kao deo veće celine koja je isprepletana sa dingom, divljim australijskim psom, s kojim Vongar živi u svojoj kući u Gipslendu, istočno od Melburna.

Ana Volas i sama otkriva koliko je impresionirana Vongarom.

– Bila mi je privilegija da ga naslikam i ono čemu se najviše divim kod njega je to što je svoj život posvetio životu uma. Takođe, divim se njegovoj velikodušnosti prema životinjama koja otkriva njegovu humanost.

O ovom umetničkom delu, koje se našlo i u širem izboru za prestižnu godišnju Arčibaldovu nagradu za najbolji portret, govorio je i Vongar.

– Ova slika predstavlja dušu moje kreativnosti, jer su dingoi uvek bili moja omiljena tema. U mojim spisima ljudska duša je emigrirala u oblik tela psa, koji ima sposobnost da prepozna raspoloženje svog vlasnika – objasnio je Sreten Božić.

Mnogobrojni posetioci imali su priliku da vide Vongarov portret S. H. Irvin galeriji, a među njima i Sofija Ilić iz Sidneja. I njeni utisci govore mnogo o snazi ove slike.

Majkl Iter, Sreten Božić, Danica Majstorović Iter i Ana Volas

– Ana Volas nam pokazuje Vongara kako u miru uživa u svojoj obožavanoj bašti. Istovremeno se kroz vrata njegovog doma prostire energija hiljada stranica i miliona reči – istakla je Sofija.

Među posetiocima izložbe bio je i Rendon Ilić, preedsednik Upravnog odbora Koledža Sveti Sava u Varovilu.

– Autentična reprezentacija života jednog komplikovanog karaktera. Čovek koji sedi sam, ali u njegovom društvu se nalaze simboli koji reflektuju to vreme i njegovu prirodu – kazao je Ilić.

I njegov prijatelj Majkl Iter je bio oduševljen:

– Umetnik je na elokventan način napravio kompoziciju perfektno mirnog porterta drugog umetnika, iz drugog vremena, i drugog mesta.

Vongarov portret biće izložen do 23. jula u Sidneju, a posetioci ove velike izložbe mogu da glasaju za njihovog omiljenog autora i sliku. Pobednik izložbe biće proglašen 20. jula.

Fotografsko blago

Produženi naslov portreta je „Boro Vongar alijas Sreten Božić, autor i fotograf“. Ana Volas time odaje počast B. Vongar kolekciji koja je u Muzejima Viktorije bila sačinjena od nekoliko hiljada crno-belih negativa slika Vongara koje su uslikane 1960. i 1970. godine dok je putovao po Australiji.

Muzejski katalog je bio jako bitan za njegovu kolekciju i zbog toga je pokrenut proces digitizacije negativa za očuvanje materijala za buduće generacije.

Detaljnije