Ministarstvo dijaspore u 2005.

Ministarstvo dijaspore u 2005.

Ravnodušna otadžbina

– Zadatak Ministarstva dijaspore je težak : nalazimo se rascepu između nepoverljive dijaspore i ravnodušne otadžbine. U tome je i prošla i 2005. jer smo uradili onoliko koliko smo mogli, ali to nije dovoljno u odnosu na potrebe ljudi u rasejanju – izjavio je na konferenciji za novinare Vojislav Vukčević, ministar za dijasporu.

Vukčević naglašava da Ministarstvo dijaspore nije nadležno za predlaganje mnogih zakona koji se tiču dijaspore, ali da su se tokom 2005. trudili da budu inicijatori mnogih pravnih akata.

– Tako je na našu inicijativu donet Zakon o državljanstvu, koji predviđa da svako ko je poreklom Srbin ima pravo da uzme naše državljanstvo. Pored toga, na naš zahtev smanjena je administrativna taksa za dobijanje državljanstva po diplomatsko-konzularnim predstavništvima sa oko 500 na 110 evra. U skupštinskoj proceduri nalazi se i naša inicijativa o Zakonu o amnestiji koji će, nažalost, biti donet tek posle Nove godine – izjavila je Neda Maletić, savetnik za medije ministra dijaspore na predstavljanju godišnjeg rada Ministarstva.

Po njenim rečima, u ovoj godini Ministarstvo je predložilo i izmenu Zakona o vojsci koje bi omogućile da vojni obveznici koji žive van Srbije otkupom oduže dug prema državi kako se ne bi odrekli državljanstva.

U Ministarstvu dijaspore smatraju da je jedan od njihovih najvećih projekata to što su u saradnji sa Institutom za uporedno pravo završili Nacrt zakona o dijaspori koji po prvi put treba da objedini i pravno uredi položaj dijaspore u odnosu na maticu.

U svoje zasluge ubrajaju i inicijativu da vrate prava na carinske olakšice za uvoz stvari i opreme trajnim povratnicima iz dijaspore.

U Ministarstvu dijaspore kažu da su ove godine pokrenuli inicijativu za popis dijaspore i oformili Odbor za popis dijaspore u čiji su sastav ušli pored članova Ministarstva dijaspore i predstavnici Republičkog zavoda za statistiku, Ministarstva spoljnih poslova, Srpske pravoslavne crkve, relevantnih ministarstava Republike Srbije i više organizacija dijaspore.

– Zatražili smo od nadležnih državnih organa vraćanje dijaspori novca prikupljenog za obnovu zemlje, a koji je ostao „zarobljen“ u stečajnoj masi domaćih banaka kako bi bio upotrebljen za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji. Do sada država nije vratila taj novac uz mnoge izgovore – izjavio je Vojislav Vukčević.

U saradnji sa skupštinskim Odborom za Srbe izvan Srbije Ministarstvo dijaspore formirao je tim za koordiniranje aktivnosti dijaspore u zaštiti interesa Srbije na Kosmetu. Na čelu tog tima nalazi se Aleksandar čotrić, državni sekretar u Ministarstvu dijaspore, koji kaže da je tim za svoje funckionisanje od Vlade tražio 350.000 evra, što još nisu dobili.

– Samo da napomenem da je kosovska vlada za promociju nezavisnosti srpske pokrajine izdvojila 30 miliona evra – naglasio je čotrić.

Tokom prošle godine službenici Ministarstva dijaspore putovali su u posetu Srbima u Albaniji, BiH, Rumuniji, Kanadi, Južnoafričkoj Republici, Hrvatskoj, Mađarskoj, Austriji, Italiji, Nemačkoj, Danskoj Holandiji, Belgiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji, SAD, Švajcarskoj, Norveškoj, Švedskoj.

M. C.