Dramaticna zbivanja u Srpskom sportskom centru Kizboro dobila epilog

Vanredna skupština Srpskog sportskog centra u melburnškom Kizoborou nije održana u nedelju, kako je ranije najavila grupa clanova, pošto je vecinom glasova, odbijen njihov predlog. Odluceno je da se godišnja skupština SSC održi 7. oktobra.
To je za sada epilog dramaticnih zbivanja u Srpskom centru, koji su kulminirali nedeljnim skupom, kojim je predsedavao predsednik Uprave Boža Stojanac u cemu je svoju ulogu odigrala i – policija.
Kako su „Vesti“ u nekoliko navrata pisale, grupa od 16 clanova Centra predvodena Miloradom Trkuljom, Urošem Dragojevicem i Mirkom Šmitranom, zakazala je vanrednu skupštinu posle optužbi da „postojeca uprava ne radi po zakonu i da je predsednik privatizovao Centar“.

Ko može u Upravni odbor?

Boža Stojanac na skupu je citirao delove Statuta Centra o tome ko može da bude biran u Upravni odbor i istakao da takve osobe treba da: uživaju visok moralni ugled u zajednici; da imaju dobar karakter i da su pošteni; da su se u poslednje dve godine pre izbora zalagali za afirmaciju Centra i pomagali ga i da su clanovi Centra najmanje dve godine.

Kljucna optužba na adresu Stojanca bio je dokument Ministarstva pravosuda da ce Centar biti brisan iz registra jer ne podnosi izvestaje o svom radu, te Trkuljina tvrdnja da se izveštaj mora podneti do 15. avgusta da bi se sprecila deregistracija.
Šta se, u stvari, dešavalo u nedelju u Kizborou? Kapija Centra bila je otvorena pre podne, zbog juniorskog fudbala, pa do najavljene „upotrebe pijuka za otvaranje vrata“ nije moralo doci. Nešto pre trinćst casova, zapocelo je ubedivanje policajaca koji su prispeli iz Dandenonga i Springvejla sa suprotstavljenim stranama. Obe su cuvarima reda iznosile svoje argumente, jedni da se skupština drži, a drugi da za to nema razloga.
Na zahtev predsednika Bože Stojanca, svi koji su se u to vreme našli u sali, morali su da je – napuste, ukljucujuci i predstavnike mas-medija, uz napomenu da samo clanovi imaju pravo ponovnog ulaska. Nakon toga, svi koji su, po Stojancu, imali pravo da udu, morali su da upišu ime u knjigu.

Clanovi Uprave su zatim svakom prisutnom podelili dokumente u kojima izmedu ostalog stoji i finansijski izveštaj, kao i upozorenje pravosuda da centru preti deregistracija ukoliko do 15. avgusta (produžen rok) ne podnese izveštaj o radu.
Po ulasku u salu došlo je do dramaticnih scena i ponovnog raspravljanja sa policijom o tome – ko treba da vodi skupštinu. Ovi su „presudili“ da to radi predsednik Božo Stojanac.
Stojanac je potom otvorio skup i rekao da vanredna skupština nije sazvana po zakonu, pošto clanovi nisu obavešteni pismenim putem, 14 dana pre održavanja. Zatim je iznesen predlog da se vanredna skupština ne održi, vec da se zakaže nova. Vecina je glasala za taj predlog, pa je tako skup završen.
O 15. avgustu kao roku do kojeg treba da se preda, na godišnjoj skupštini usvojeni izveštaj, ovog puta nije donesen nikakav zakljucak.