Srbi van matice

Međunarodno pravo je u ovom slučaju veoma jasno: status koji imaju Srbi, van matice, na Balkanu i Jugoistočnoj Evropi, nije samo njihovo garantovano pravo, nego i obaveza matične države, jer je po sistemu reciprociteta, ona garant i zaštitnik statusa ovog dela našeg naroda, što deo političara u SCG ili...
Nikola Janic je filmski i televiziski reziser, novinar, pisac, publicista, predsednik Glasa Srpskog naroda i Srpskog Saveza u Svedskoj. Osnivac je i glavni i odgovorni urednik casopisa «Koreni», clan je Svedskog saveta za integraciju i etnicku ravnopravnost i clan drugih strucnih grupa Svedskog Minostarstva, doseljenickog biroa i drugih institucija...

Matici nudimo vredna iskustva

Na kraju nedavno završenih Dana srpske kulture, cijem otvaranju je prisustvovao predsednik Ceške Republike Vaclav Klaus, samo nekoliko dana pre inauguracije, uruceno je najviše priznanje Ceško- srpske kulturne alijanse predsedniku Glavnog odbora dijaspore Peri Sparavalu. U sve to, 21. marta Sparavalu je, povodom životnog jubileja, odlicje urucila i Masarikova...
Dragan Vasic novi je predsednik Jugoslovenske knjizevne radionice, jedne od dve asocijacije pisaca u Frankfurtu na Majni. Zamenik predsednika je doktorka Vlada Bakic Milic, duznost sekretara jedno vreme ce obavljati dosadasnja predsednica LJiljana Vukic, da bi je kasnije zamenila studentkinja Sladana Lukic, dok ce Ivanka Meis i dalje voditi blagajnu...

Kalendar podviga i bola

Prošlog vikenda, u dve parohije Eparhije britansko-skandinavske predstavljena je knjiga “Pravoslavni srbski kalendar”, autora mr Slobodana Čurovića Apisa, iz Podgorice. Predavanje uvaženog profesora Čurovića o ovom kapitalnom delu, kao i njegovu besedu “Ćirilica – Jevanđeljsko lice Srbina” sa velikom pažnjom je propratila publika u parohijama Sv. Ćirila i Metodija, u švedskom Malmeu i parohiji Sv. vel. Georgija u Kopenhagenu, sa svojim sveštenicima Aleksandrom Samardžićem, Nemanjom Mirovićem i Milanom Gardovićem. Čurovića, koji je prvi put gostovao u Skandinaviji, publici u Kopenhagenu predstavio je Tihomir Barbulović, koji je posle predavanja moderisao razgovor s publikom. Predavanje u crkvenoj sali u Kopenhagenu – Pravoslavni srpski kalendar je pre svega kalendar podviga, bola i prisećanja i on ima vaspitno- prosvetni karakter čiji je cilj jačanje i očuvanje duhovnog nacionalnog bića, identiteta, pisma i jezika kroz probrane misli najumnijih Srba, naših duhovnih otaca, kao i knjiže..

Italijani poštuju i cene Srbiju

Dok god nas drugi budu hvalili, cenili i poštovali, postojimo kao narod. Potvrda toga desila se u Vićenci na Univerzitetu za odrasla lica, gde je održana konferencija Dijalog Italije i Srbije, na kojoj je pre svega bilo reči o kulturnom bogatstvu, umetnosti i istorijskim vrednostima naše zemlje. Konferenciju je otvorio organizator, monsinjor Đuzepe dal Fero osvrtom na Srbiju od nastanka države do raspada SFRJ. O našoj zemlji su govorili Mario Guderco, koji je ukazao na njeno vredno umetničko nasleđe, Luka Krako, istoričar umetnosti i Rada Rajić Ristić, profesorka i pesnikinja. Najiscrpniji je bio Luka, koji je predstavio svoj diplomski rad o Srbiji koji je odbranio u novembru 2019. na venecijanskom fakultetu. – Dok sam se spremao da idem na konferenciju, zastao sam na trenutak i pomislio da pre 12 godina, kada sam prvi put posetio Srbiju, nisam mogao ni da zamislim da ću jednog dana sugrađanima (i drugima) govoriti o bogatoj istoriji zemlje kojom sam toliko fasciniran. Mogu da kažem d..

Gulaš miriše na domovinu

Kad mirisi i ukusi domaće kuhinje koja neraskidivo vezuje za domovinu počnu da nedostaju, onda se naši ljudi okupe i lonci počnu da se pune raznim sastojcima za najomiljenije jelo – za gulaš. Svako od njih krene sa tajnim receptom iz svog zavičaja, sa receptom koji se ljubomorno čuva. Naši sunarodnici u Italiji se vrlo rado odazivaju tom zovu domaćih kulinarskih specijaliteta, a upravo iz tog razloga, udruženje Mladost iz Loniga, organizovalo je Gulašijadu, lepo druženje uz kotlić i kutlaču. – Gulašijada je takmičarskog duha i tu se nadmeću kuvari po principu: ko će boljim gulašom privući gosta. Ove godine je bila druga po redu, prva je bila prošle godine. I mi želimo da od ove kulinarske manifestacije napravimo tradiciju. Na projektu Gulašijade udruženja Mladost iz Loniga učestvovali su naši zemljaci kao članovi raznih udruženja iz okolnih mesta, i pojedinačno ili kao parovi. Bilo je ukupno 11 ekipa, sve iz našeg okruženja, da kažemo komšije iz regiona Veneto. Došli su iz Basana del..

Tesline priče iz budućnosti

Kulturno udruženje srpske omladine u Trstu i ove godine je priredilo manifestaciju posvećenu našem naučnom velikanu Nikoli Tesli. Posle velikog uspeha koji je postigla prošlogodišnja naučno-tehnička izložba “Nikola Tesla: čovek iz budućnosti”, koja je u svom programu imala i niz propratnih događaja umetničkog karaktera, javilo se interesovanje za još detaljnijim upoznavanjem sa Teslinim životom kroz druge oblike popularizacije nauke. Tako je ove godine priređena književna manifestacija “Nikola Tesla: priče iz budućnosti”. Deo programa je priređen u saradnji sa naučnim festivalom Trieste Next, navodi dr Maja Berović, rukovodilac projekta. – Ovogodišnja manifestacija posvećena našem naučniku ima za cilj da, kroz različite književne događaje poput dijaloga o Tesli, prezentaciju autora knjiga o njemu, naučno-popularinih seminara i slično, prikaže život i stvaralaštvo srpskog genija, jednog od najvećih svetskih pronalazača. S obzirom na to da je glavni cilj ovakve vrste događaja upravo p..

Tradicija za budućnost

U svečanoj sali Ambasade Republike Srbije u Kopenhagenu proslavljen je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Multimedijalni kulturno-obrazovni program sa radionicama i velikom izložbom narodnih nošnji i rukotvorina, priređen je u organizaciji Kulturnog foruma Prosveta iz Kopenhagena i uz asistenciju Ambasade Srbije i Kola srpskih sestara “Sveta Petka”. Posle uvodne reči Ljiljane Bulajić, moderatora i predsednice Prosvete, mnogobrojnim zvanicama obratile su se ambasadorka dr Jasmina Mitrović Marić i Jasmina Genčić, idejni pokretač ove izložbe narodnih nošnji. – Draga naša braćo i sestre, dobro došli u svoju kuću, u Ambasadu Srbije. Ovo je vaš dom! Koliko je samo značajno što imamo praznik srpskog jedinstva, slobode i naše lepe nacionalne zastave. Hvala ovim divnim ženama koje su napravile čarobnu izložbu kojom bi moglo da se podići svako mesto, svaki grad, svaki muzej u Srbiji. Tradicija je veoma važna. Tradicija je naša sudbina i naša nit koja nas povezuje sa precima i ..

Oproštaj od Ivana

Članovi Udruženja Vidovdan iz Vićence okupili se u svojim prostorijama da odaju poštu svom članu Ivanu Dragičeviću, čije je srce prestalo da kuca 3. septembra. – Nedostajaće nam njegov lepi osmeh, njegova muzika i prijateljstvo. Ivan je bio vrstan muzičar, svirao je u italijanskoj grupi Ethereal Lus i bio aktivan u muzičkoj sekciji Vidovdana. Za nas je ovo veliki gubitak – rekao je Vladiša Buzejić, predsednik Vidovdana. Ivan Dragićević, o kome su i “Vesti” u više navrata pisale kao uspešnom muzičaru, tragično je preminuo posle kraće bolesti. Oproštaj od Ivana organizovaće gradonačelnik Altavile i članovi benda Ethereal Lus . Ivan će biti sahranjen u rodnom Aleksincu. Чланак Oproštaj od Ivana се појављује прво на Vesti online.