POSLE USVAJANJA ZAKONA U SKUPŠTINI SRBIJE

POSLE USVAJANJA ZAKONA U SKUPŠTINI SRBIJE

MILION PASOŠA ZA DIJASPORU

• Prema procenama Ministarstva za dijasporu sigurno postoji nekoliko stotina hiljada, a možda čak i milion onih koji traže i očekuju da dobiju srpsko državljanstvo

Zakon o državljanstvu Republike Srbije, koji je usvojen ove nedelje, ubrzaće postupak sticanja državljanstva, omogućiti dvojno državljanstvo i proširiti krug osoba koje mogu imati olakšice pri rešavanju svog statusa. Od marta iduće godine dijaspora, izbeglice i stranci moći će lakše da dođu do državljanstva Srbije.
Do sada je materija državljanstva bila uređena saveznim Zakonom o jugoslovenskom državljanstvu i Zakonom o državljanstvu Republike Srbije, koji su se paralelno primenjivali, međutim, oni donošenjem ovog zakona prestali da važe. U rasejanju ima između tri i četiri miliona Srba, a prema procenama Ministarstva za dijasporu postoji nekoliko stotina hiljada, a možda čak i milion onih koji traže i očekuju da dobiju srpsko državljanstvo.

Podnošenje zahteva

Pisane izjave da Srbiju prihvataju kao svoju državu, zainteresovani će moći da predaju, zajedno sa zahtevom za prijem u državljanstvo Ministarstvu unutrašnjih poslova ili Diplomatsko-konzularnim predstavništvima SCG. Postupak za dobijanje državljanstva ne bi trebalo da traje više od dva meseca.

– Usvajanje novog zakona o državljanstvu u Skupštini Republike Srbije, kojim se olakšava i ubrzava sticanje tog prava, Ministarstvo za dijasporu smatra svojim „velikim rezultatom u radu i velikom pažnjom prema jednom napuštenom delu naroda koji to već godinama očekuje od svoje matične države“ – ocenio je za „Vesti“ prof. dr Vojislav Vukčević ministar dijaspore.
– Od ovog zakona vlast se gadila više od 30 godina. I bez lažne skromnosti mi smo ga uzeli u ruke i za potrebe našeg nesrećnog naroda uradili. Jer, nisu u pitanju samo stotine hiljada Srba iz bivših jugoslovenskih republika, već isto toliko, verovatno i više, sunarodnika iz celog sveta, od kojih su neki naše državljanstvo imali, pa su ga izgubili tako što im je ono nepravedno oduzeto, a drugi ga nikad nisu stekli, jer pripadaju prvoj, drugoj, trećoj, čak i četvrtoj generaciji Srba rođenih u inostranstvu – pojašnjava ministar Vukčević.

Stara procedura?

U konzularnom odeljenju Ministarstva spoljnih poslova rekli su za „Vesti“ da nisu upoznati sa procedurom za dobijanje pasoša prema novom zakonu o državljanstvu.
– Predlagač Zakona je Ministarstvo unutrašnjih poslova i oni nama diktiraju kako da obavljamo taj servis za naše državljane u inostranstvu – kažu u konzularnom odeljenju MIP-a.

Osim toga, napominje naš sagovornik, „postoji ogroman broj ljudi drugih nacionalnosti, rođenih u Srbiji, koji su se davnih godina iselili u svet, a i oni, zajedno sa svojim potomcima, žele da ponovo steknu naše državljanstvo, te su sa velikim simpatijama dočekali novi zakon, jer im se to sada omogućava“.
Prema odredbama novog zakona državljanstvo Republike Srbije stiče se poreklom, rođenjem na teritoriji Srbije, prijemom i po međunarodnim ugovorima.
Uzimanje državljanstva Srbije ne znači gubitak stranog, jer zakon omogućava sticanje dvojnog državljanstva.

Pojednostavljuje se i mogućnost da državljanstvo Srbije steknu iseljenici i njihovi potomci. Oni mogu biti primljeni u državljanstvo ako su navršili 18 godina, nije im oduzeta poslovna sposobnost i ako podnesu pismenu izjavu da Srbiju smatraju svojom državom. Bračni partner iseljenika, koji na ovaj način stekne državljanstvo Srbije, takođe stiče to pravo.
Posebno je uređeno pitanje sticanja državljanstva poreklom deteta koje je rođeno u inostranstvu, čiji je jedan od roditelja državljanin Srbije, a drugi stranac. Ukoliko državljanin Srbije našem diplomatsko-konzularnom predstavništvu kao državljanina Srbije prijavi dete rođeno u inostranstvu do navršene 18 godine, dete stiče državljanstvo Srbije.