Batrovci i vize

Službenici na granicnom prelazu Batrovci, izmedu Hrvatske i Jugoslavije, kažu da ne pamte gužve kakve se ove letnje sezone svakodnevno stvaraju na ovom prelazu. Posle niza godina kada je zbog rata i neposredno posle njega, autoputem iz Hrvatske u Jugoslaviju za jedan sat promicalo jedva nekoliko automobila, ovog leta se u Jugoslaviju ne može bez nekoliko sati cekanja. Uzroka ovolikoj gužvi je nekoliko, ali se medu glavnima istice zamena evra u dinare radi placanja propusnica iskljucivo u nacionalnoj valuti, a pominje se i prava najezda Turaka koji iz zapadne Evrope preko SRJ odlaze svojim kucama u Tursku. – Ovakva situacija traje vec nekoliko nedelja, a najvece gužve se beleže cetvrtkom, petkom, subotom i nedeljom. Danas ocekujemo pravo usijanje na granici. U odnosu na prošlu godinu broj putnickih automobila je bukvalno utrostrucen, jer je ovo postao jedan od važnijih pravaca prema jugu – kaže jedan od službenika na granicnom prelazu Batrovci, naglasivši da najvecu gužvu ubedljivo stvaraju Turci, koji se u ovom periodu vracaju sa rada iz inostranstva.

Cekanje u dva reda

I LJubica Milojevic, direktor Turisticke organizacije Srbije, podseca da su putnici obavezni da neposredno pre ulaska u Jugoslaviju plate vizu iskljucivo u dinarima, zbog cega cekaju i na zamenu novca i odgovarajucu potvrdu. Posle toga, na drugom šalteru pogranicne policije dobijaju zvanicni dokument, odnosno vizu na kojoj je naznaceno vreme boravka u SRJ. Da bi se ta procedura obavila, cesto je potrebno mnogo vremena, pa tako dolazi do velikog zastoja.

U odeljenju pogranicne policije u Batrovcima „Vestima“ su potvrdili ovu informaciju uz opasku da od štancovanja propusnica „ne mogu da dignu glavu“ od posla.

Prema recima odgovornih iz Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova, gužve na granicnim prelazima, a pogotovu na granici sa Hrvatskom, stvaraju se zbog obavezne zamene evra u dinare da bi se dinarima platila viza. Sagovornik „Vesti“ za primer navodi da cetvoroclana porodica treba da popuni cetiri formulara, potom saceka red na šalteru za zamenu i tek onda se prikljuci redu za izdavanje propusnica. Policija je ipak iznenadena brojem putnika, a naš sagovornik istice da gužvu dodatno prave putnici u tranzitu.
Veliki talas zagušenja ocekuje se oko 15. avgusta i oko 1. septembra. Turisticke vize na granicnom prelazu se, inace, izdaju do 30. septembra.

Policija priznaje da nije spremna za ovakav nalet koji nije ocekivala i naš sagovornik tvrdi da ce sve uciniti da se izade u susret putnicima.
Dakle, naši zemljaci i ostali koji imaju nameru da ovim pravcem dodu u SRJ, prema poslednjim informacijama iz AMSJ, u Batrovcima ce na red morati da cekaju u proseku oko pet sati. Naostalim granicnim prelazima, Horgoš i Kelebija zadržavanja putnickih vozila traju od 30 do 60 minuta u oba smera, osim na granicnom prelazu Preševo, sa Makedonijom, gde se u redu ceka i do dva sata.