Banja Luka obeležila Spasovdan, slavu grada

Banja Luka danas obeležava Spasovdan, slavu grada i Sabornog hrama Hrista Spasitelja. U jutarnjim časovima održana je sveta arhijereska liturgija, koju je služio episkop banjalučki Jefrem, nakon čega je usledila spasovdanska litija oko sabornog hrama.


Obeležavanju Spasovdana, prisustvovali su gradski čelnici, gradonačelnik Igro Radojičić i predsednik Skupštine grada Banja Luka Zoran Talić. U izjavi za medije, gradonačelnik Igor Radojičić naglasio je da na ovaj praznik, Banja Luka deli poruku radosti, nadanja i vere u perspektivu naroda sa ovih prostora i dodao da je Spasovdan radostan dan, praznik pobede nad sumnjom i strahom i praznik koji donosi odgovor i nadu. Radojičić je istakao i da se obeležavanjem praznika, privodi kraju program nazvan “Proleće u Banja Luci”, gde je na različitim manifestacijama bilo preko 50.000 građana i najavio da će 14. juna o.g, biti otvoren nov most na mestu nekadašnjeg Zelenog mosta, a da će prigodnim svečanostima, u junu, biti obeležen još jedan veliki praznik Vidovdan. Za kraj, Radojičić je ukazao da današnji praznik slave i drugi prijateljski gradovi i opštine, na prvom mestu Beograd, uputivši im, tom prilikom, čestitke.

U ime Vlade R. Srpske, spasovdanskim svečanostima je prisustvovao ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević. On je rekao da je Banja Luka uspešna lokalna zajednica i izrazio nadu da će Spasovdan biti proslavljan dugo, u duhu tradicije pravoslavnog naroda.

Po završetku slavske litije, u hotelu “Bosna” održan je svečani prijem, kojem je prisustvovao generalni konzul Vladimir Nikolić.

Original Article