ATAŠE GREŠKOM ODAO VOJNE TAJNE

Oficir Vojno-obaveštajne agencije i nekadašnji vojni ataše Srbije u Makedoniji, pukovnik Zoran Pejović, pre dva meseca je povučen sa ove dužnosti i ekspresno penzionisan zato što je zaboravio da ispoštuje veoma strogu obaveštajnu proceduru i iz Skoplja za Beograd poslao – nešifrovan tekst.

Vojni obaveštajci još na početku karijere uče da je tajnost svakog podatka koji dobiju svetinja, a posebno onih koje se iz ambasada šalju u „centralu“. Međutim, Pejović je, tvrde beogradski mediji, poslao neka dokumenta, a da ih prethodno nije „kriptovao“, odnosno preveo u šifre.

Da apsurd bude veći, kada je shvatio šta je uradio, on je u potpunosti ispoštovao proceduru čime je hipotetički doveo vojnu-obaveštajnu službu u situaciju da im strane kolege odmah „provale“ sve tajne kodove.
Izvor „Vesti“ iz VOA potvrdio je da je ovaj pukovnik povučen sa dužnosti, ali kaže da taj propust ipak nije toliki da bi izazvao aferu.

– Propusta je bilo, ali nema govora o tome da su nam „provaljene šifre“ ili slično. Procedura je takva da se te šifre često menjaju. S druge strane, koje su to spektakularne tajne koje je on mogao da otkrije ili koje su o nama drugi mogli da otkriju? Vreme „DŽems Bond“ tajnih agenata je ipak prošlo – kaže ovaj izvor.