AKCIJA IN4S: STOP DISKRIMINACIJI SRPSKOG JEZIKA U CRNOJ GORI!

Iako se na poslednjem 2003, čak 64 odsto građana Crne Gore izjasnilo da govori srpskim jezikom, Vlada Crne Gore je odlučila da eliminiše mogućnost obrazovanja na srpskom jeziku, imperativno definišući crnogorski kao jezik na kom se izvodi nastava

Nakon što je Skupština izglasala Zakon o zabrani srpskog jezika, NVO IN4S je pokrenuo akciju upoznavanja šire javnosti, domaće i međunarodne sa ovim drastičnim primjerom jezičke diskriminacije.

U nastavku je pismo koje smo poslali prevedeno na više jezika, kao i spisak organizacija kojim se IN4S obratio do ovog trenutka.

Molimo sve čitaoce da nam pomognu i šalju pisma u svoje ime na različite adrese organizacija i pojedinaca koji nisu kontaktirani do sada. Naročito apelujemo na političare, akademike, naučnike, univerzitetske profesore, ljekare, književnike, umjetnike, studente da u svoje ime šalju apel da se zaustavi diskriminacija građana čiji je maternji srpski jezik. Pisma treba slati na što veći broj adresa relevantnih pojedinaca i organizacija u okruženju i svijetu, a koje imaju u svom fokusu ljudska prava i probleme diskriminacije.

Obratili se državnom vrhu Srbije

IN4S je kontaktirao sve relevantne adrese u državnom vrhu Srbije. Između ostalih, kontaktirani su:

Predsjednik Srbije Boris Tadić, predsjednik vlade Srbije Mirko Cvetković, prvi potpredsednik Vlade – zamenik predsjednika Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, potpredsjednik Vlade za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar đelić, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, ministar odbrane Dragan Šutanovac, ministar pravde Snežana Malović, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković, ministar prosvjete Dr Žarko Obradović, ministar kulture Nebojša Bradić, ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović. ministar vjera Prof. dr Bogoljub Šijaković, Mr Srđan Srećković, ministar za dijasporu, Rasim Ljajić, ministar rada i socijalne politike, Mr Svetozar čiplić, ministar za ljudska i manjinska prava.

IN4S kontaktirao univerzitetske profesore

IN4S se obratio jednom broju univerzitetskih profesora sa zahtjevom da se lično uključe u akciju: Stop diskriminaciji! U obraćanju se između ostalog kaže:

U pokušaju da relativizira ovakvu drastičnu, institucionalizovanu diskriminaciju, predsjednik Vujanović je izjavio da je ”dugo i detaljno razgovarao sa ministrom” i shvatio da novi zakon neće narušiti ničije pojedinačno, odnosno kolektivno pravo. Jasno je da životni sadržaj koji proističe iz određene pravne norme nikad ne smije zavisiti od subjektivnih relacija nekih zvaničnika u sistemu vlasti. Iznenađujuće, predsjednik Vujanović upravo to daje kao recept za snižavanje napetosti svih onih koji su ovim zakonom jasno ugroženi.

Ovim putem Vas molimo da iskoristite svoj uticaj i zatražite lično, obraćanjem na primjer predsjedniku Vujanoviću ili nekom drugom visokom zvaničniku u Crnoj Gori, objašnjenje za razloge institucionalizovane diskriminacije prema građanima koji žele obrazovanje svoje djece na srpskom jeziku.

Pojedinci koje je kontaktirao IN4S

Martin SCHULZ Group of the Progressive Alliance of Socialists and Democrats in the European Parliament, Guy VERHOFSTADT Group of the Alliance of Liberals and Democrats for Europe, Rebecca HARMS Group of the Greens/European Free Alliance, Daniel COHN-BENDIT Group of the Greens/European Free Alliance, Micha³ Tomasz KAMIÑSKI European Conservatives and Reformists, Lothar BISKY Confederal Group of the European United Left – Nordic Green, Francesco Enrico SPERONI Europe of freedom and democracy Group, Nigel FARAGE Europe of freedom and democracy…

Ambasador Ruske federacije NJ.E. Jakov Gerasimov, ambasador SAD NJ.E. Mur, ambasador UK Najt-Sands, šef misije Savjeta Evrope Ana Zec, Delegacija Evropske komisije u Podgorici, NJ.E. Leopold Maurer, šef delegacije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj Alexander Avanesov, Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju NJ.E. Paraskiva Badesku,…

Perfect Stranger poslao pisma na adrese 72 italijanska parlamentarca

U međuvremenu je naš kolumnista ”Perfect stranger” poslao pismo na adrese 72 parlamentarca Italije u Evropskom parlamentu, a posebno onim koji se bave pitanjima ljudskih prava na prostoru Bivše Jugoslavije. Između ostalih, pisma su poslata na adrese sledećih parlamentaraca:

Roberta ANGELILLI, Francesco DE ANGELIS, Rita BORSELLINO, Rosario CROCETTA, Salvatore IACOLINO, Raffaele BALDASSARRE, Vincenzo IOVINE, Clemente MASTELLA, Aldo PATRICIELLO, Gianni PITTELLA, Sonia ALFANO, Mario BORGHEZIO.

Organizacije koje je kontaktirao IN4S

Amnesty International, Youth For Human Rights, Reporters Without Borders, Komitet ministara Savjeta Evrope, Tijelo za prava manjina pri Savjetu Evrope, Evropska komisija za borbu protiv rasizma i netolerancije, Kancelarija za lokalnu i regionalnu demokratiju pri Savjetu Evrope, Venecijanska komisija, Pompidu grupa, Evropski omladinski centar u Strazburu,…

Verzija pisma na srpskom

Prema poslednjem popisu, održanom 2003, 64 odsto građana Crne Gore se izjasnilo da govori srpskim jezikom. Ignorišući tu činjenicu, Vlada Crne Gore je odlučila da eliminiše mogućnost obrazovanja na srpskom jeziku, imperativno definišući crnogorski kao jezik na kom se izvodi nastava. Pošto je Zakon koji definiše tu normu usvojen, time je preko polovine najmlađih stanovnika Crne Gore ostalo bez mogućnosti obrazovanja na svom maternjem jeziku.

Civilni sektor i opozicione političke partije u Crnoj Gori su najoštrije reagovale na ovaj drastičan oblik diskriminacije.

Ovim putem Vas molimo da iskoristite svoj uticaj i zatražite objašnjenje od crnogorskih vlasti za razloge institucionalizovanja diskriminacije prema građanima koji žele obrazovanje svoje djece na srpskom jeziku. Mi samo pokušavamo da zaštitimo svoje pravo na obrazovanje na maternjem, srpskom jeziku, podržavajući i afirmišući pravo svakog pojedinca ili zajednice da to isto učini za sopstveni jezik.

Nadamo se da razumijete da je ovaj problem usko vezan za pitanje očuvanja našeg nacionalnog i kulturnog identiteta, te da je iz tog razloga od osnovne životne važnosti. Sigurni smo da će Vaš glas i interesovanje kod vlasti Crne Gore za ovaj problem doprinijeti njegovom kvalitetnijem rješavanju.