Afirmacija stvarnih vrednosti Srba

Srpsku omladinu Melburna okupila je prošle godine u oktobru ideja o osnivanju Saveza mladih Srba. Ideja je, došla spontano i kao rezultat potrebe za takvim jednim savezom u trenutku kada je srpska omladinska pozornica u glavnom gradu Viktorije gotovo zanemela.
Bilo je, kako oni kažu, u tom trenutku važno osetiti puls naših mladih – „kako dišu i šta im je potrebno“. Od tada, deluju složno, a planova i ideja, kako nam predsednik Saveza Mladenko Kajtaz kaže, ima na pretek.
– Radimo kao podsekcija CŠO „Sveti arhidakon Stefan“ u Kizborou, gde se i sastajemo. Poznato je da sve CŠO imaju svoje podsekcije, pa tako i omladinsku. Omladina, medutim, nije po mom mišljenju dugo vremena radila kako treba, retko su se sastajali i nisu bili povezani jedni sa drugima. Tako smo mi odlucili da se povežemo i da napravimo jedan korak više na zbližavanju mladih Srba u Melburnu, bez obzira na to ko je kad i pod kakvim okolnostima došao u Australiju ili je pak roden tu. Prvi koraci na tome su, dakle, ucinjeni u oktobru prošle godine – kaže Mladenko Kajtaz.

Sastanci jednom sedmicno

Iako je druženje dominantan motiv stvaranja ovakvog saveza, sastanci su, kako on istice, ozbiljni i profesionalni.
– Sastajemo se jednom u sedam dana, najcešce nedeljom. Nisu to sastanci neformalnog karaktera, nego vodimo u neku ruku strucno-profesionalne rasprave, kada razmatramo šta bismo u skladu sa našim smernicama trebalo da organizujemo i na koji cemo nacin to uraditi – objašnjava naš sagovornik.
Savez mladih Srba sastavljen je od tri vrste clanstva. Prvi su saradnici – odnosno oni koji se povremeno prikljuce radu saveza, drugi su clanovi koji su tu nešto cešce, ali ipak nemaju dovoljno vremena da se znacajnije posvete delovanju u savezu, a trecu grupu clanstva sacinjavaju punopravni clanovi, koji se, kako Mladenko istice, nalaze i u upravi.

Konkurs za literarni rad

Savez mladih Srba otvorio je od 24. juna do 24. septembra konkurs za literarne radove. Tema je slobodna, forma takode. Na vebstranici www.serbyouth.org nalaze se detaljnije informacije o ovom konkursu, kao i drugi važni podaci vezani za ovaj savez.
Konkurs je, kako naši sagovornici naglašavaju, otvoren za tri „kategorije“ – za osnovce od 10 do 15 godina, studente od 15 do 20 godina, dok trecu grupu cine svi zainteresovani preko 21 godinu. U žiriju ce se, kako je receno, nalaziti kompetenti ljudi, nastavnici i profesori uglavnom iz oblasti društvenih nauka.

U upravu se, prema pravilniku ovog Saveza, ulazi „po preporuci“ nekoga ko je vec clan uprave, a da bi zavredeo preporuku mora da pokaže odredeni stepen zalaganja i entuzijazma.
– Vecinu clanova ovog saveza cine studenti, koji iako preokupirani obavezama na fakultetu, pronalaze dovoljno vremena da se posvete ovoj aktivnosti. Naš stav je da je pored svega kulturni život srpske zajednice ovde nedovoljno organizovan. U svemu, nastojimo i da se povežemo sa Srbima rodenim ovde, jer i oni imaju šta da kažu, a imamo, valjda, i iste ciljeve – objašnjava Janko Nikolic.
Mladenko istice da Savez mladih Srba neguje dobre odnose i sa omladinskim savezima drugih nacija, a posebno uspešne kontakte, kako Janko navodi, imaju sa Grcima.
– Grci su ovde brojniji i samim tim bolje organizovani. Kako se, dakle, radi o pripadnicima naše veroispovesti, mi smo vec organizovali neke susrete. Nakon ispitnih rokova planiramo da posetimo jedan njihov manastir u blizini DŽilonga – prica Janko.

U Savez svi dobrodošli

Mladenko kaže da su pre nekog vremena u prostorijama CŠO Sveti arhidakon u Kizborou otvorili Omladinski centar, gde se druže i sastaju.
– Tu smo veoma zahvalni ovoj crkveno-školskoj opštini koja nam je izašla u susret i pomogla nam da proradimo. U okviru Saveza imamo nekoliko sekcija – literarnu, likovnu, dramsku, sportsku, a uskoro cemo (u nedelju) nastupiti u dramskom komadu pripremljenom za Vidovdansku akademiju u sali ove CŠO – najavljuje Mladenko Kajtaz.

Svetu pokazati šta umemo

– Nama se cini da je naša zajednica podosta zatvorena. Nedavno je, eto, gostovalo „Kolo“ i nama je zaista žao što australijska javnost nije bila bolje upoznata sa cinjenicom koliko taj ansambl zapravo vredi i koliko je vredno pogledati njihov nastup. Kad dolazi „Riverdens“ svi su informisani i o tome se prica, a „Kolo“ je onima koji su došli da ih vide dokazalo da pleni kvalitetom i profesionalnošcu. Moramo se nekako otvoriti svetu, jer imamo dobre ambasadore umetnosti – smatraju naši sagovornici.

U Savez srpske omladine, naši sagovornici isticu, dobrodošli su svi, koji se osecaju Srbima.
– Naš cilj je da široj zajednici, odnosno australijskom društvu pokažemo da smo mi emancipovana zajednica i da nismo onakvi kakvim nas uglavnom doživljavaju. Taj zadatak nije jednostavan, ali mi cemo se potruditi da ga rešimo. Mi dakle imamo razvijenu nacionalnu svest, ali u nekim, da kažem, civilizovanim okvirima – ne iduci u ekstreme. Stereotipi postoje da bi se obarali i mi u ovom multikulturnom društvu moramo da dokažemo da vredimo i da imamo puno dobrih strana – smatra Janko Nikolic.