ACO I NA SVADBI PROZIVAO DUŽNIKE

Pošto je i Centralna banka Crne Gore dala zeleno svetlo da se Prvoj crnogorskoj banci odobri 44 miliona evra kredita iz državnih rezervi radi rešavanja problema nelikvidnosti, nema nikakve sumnje da će premijer Milo đukanović izvesti najavljenu operaciju spasavanja ove bankarske kuće od bankrota. A kako i ne bi kad je u njoj većinski vlasnik njegov rođeni brat Aco, a i on sam ima u njoj pet odsto akcija.

Operaciju svakako neće zaustaviti ni jednodušna osuda javnosti ni burne reakcije opozicije u parlamentu, jer, kako veli Igor Lukšić, ministar finansija, u pitanju su interesi deponenata i klijenata banke. On čak najavljuje da će vlada i njegovo ministarstvo razmotriti i druge mere pomoći ukoliko ocene da je zajam od 44 miliona evra nedovoljan.
Da je situacija ozbiljna govori i priča koja kruži Crnom Gorom da je Aco đukanović nedavno napravio i mali incident na gala-svadbi koju je u kolašinskom hotelu “Bjanka” napravio kum njegovog brata Mila, Goran – Sito Rakočević (po drugi put se oženio tridesetak godina mlađom glumicom Jelenom Nenezić). Naime, u jeku slavlja i veselja, Aco je, navodno, uzeo mikrofon i sasvim ozbiljno pozvao dužnike (bilo je prisutno 88 biranih gostiju uglavnom iz kruga vladajuće Demokratske partije socijalista sa svim vodećim funkcionerima) da mu hitno vrate pare.

Mrtvi bankomati

Da se nešto krupno događa u Prvoj banci osetili su svi oni koji su minulih deset-petnaest dana pokušavali da na njenim bankomatima podignu svoj novac. Sačekivalo ih je neprijatno obaveštenje da se transakcija ne može obaviti, a na šalterima banke može se podići najviše po 100 evra.

Juče se, međutim, ispostavilo da je kriza u ovoj banci mnogo ozbiljnija nego što se mislilo i da je veliko pitanje da li će Aci đukanoviću biti dovoljna pružena ruka moćnog brata. Naime, vlasnik nikšićke železare, holandska firme MNSS, juče je saopštila da je izdala nalog za povlačenje 26,5 miliona evra depozita iz Prve banke i da priprema tužbu protiv ove banke za naknadu šteta nastalih zbog lošeg upravljanja njihovim računima i prevara koje su ugrozile i njihovo poslovanje i ugled kod poslovnih partnera.
Predsednik odbora direktora železare Radomir Vukčević čak tvrdi da je nesolidno ponašanje i poslovanje Prve banke ozbiljno dovelo u pitanje izvršenje obaveza iz kupoprodajnog ugovora “značajno uticalo na reputaciju i kredibilitet kompanije i države na međunarodnom tržištu”, a lako se može desiti da ponašanje Prve banke može primorati upravu železare da proglasi tehnološke viškove i privremeno čak i prekine proizvodnju.

Dokapitalizacija

U Prvoj banci je nedavno obavljena i dokapitalizacija oko koje se u javnosti podigla velika prašina. Pored Ace đukanovića, kao većinskog vlasnika banke, koji je u dokapitalizaciju uložio 14 miliona evra, u taj “posao” je šest miliona uložila i Elektroprivreda Crne Gore kao jedan od glavnih klijenata, što je izazvalo burne reakcije i negodovanja. U svemu su, izgleda, najlošije prošli drugi, manjinski vlasnici, jer je u toj transakciji njihov udeo znatno smanjen. Pored ostalih, smanjen je i udeo Mila đukanovića sa 4,99 na 2,86 odsto.

Na nimalo “nežne”optužbe iz nekadašnjeg giganta nikšićke i crnogorske industrije, uzvratili su istom merom iz Prve banke. Generalni direktor Velimir Bogdanović je juče ocenio da je železara poslednji klijent koji bi imao pravo da se na taj način odnesi prema Prvoj banci. On smatra da je to samo pokušaj pribavljanja alibija i traženja opravdanja za smanjenje proizvodnje u železari, neredovne isplate i neizvršavanje obaveza preuzetih kupoprodajnim ugovorom. Konačno, on tvrdi da Holanđani Prvoj banci po raznim osnovama duguju više od 52,6 miliona evra, te da će onog trenutka kad vrate dug i sva njihova potraživanja biti uredno servisirana.