STRANCIMA HLEB I DRŽAVNI STAN

Evropska unija planira da „plavom kartom“ privuče visoko obrazovane migrante nudeći im različite pogodnosti, uz smanjenje birokratskih procedura oko dolaska. Cilj 27 država EU je da, po ugledu na američku „zelenu kartu,“ dobije najkvalifikovanije ljude i popuni manjak takve radne snage u EU.
Planom koji je ove sedmice predložila Evropska komisija, predviđeno je da se kandidatima ponudi skraćena procedura za dobijanje radne dozvole. LJudima sa visokim obrazovanjem biće ponuđen lakši put do posla, mogućnost da im se pridruži porodica, da iznajme državni stan i dobiju dugoročni status rezidenta.
Migrant će, da bi se kvalifikovao za „plavu kartu,“ morati da ima ugovor o radu u nekoj zemlji EU najmanje na godinu dana, garantovanu zaradu koja je barem tri puta veća od minimalne u toj zemlji i zdravstveno osiguranje.

Lakše mlađima od 30 godina

Komisija će predložiti i način da se mladim, obrazovanim migrantima olakša dobijanje „plave karte.“ Mlađima od 30 godina biće potrebna garantovana zarada samo dva puta veća od minimalne, a vlade bi mogle da se odluče i za manji iznos ako je migrant stekao fakultetsku diplomu u nekoj od zemalja EU.

Sve predloženo je „u cilju unapređenja mogućnosti EU da privuče i, kada je potrebno, zadrži visoko kvalifikovane radnike,“ navodi se u nacrtu teksta koji su odobrili funkcioneri EU.
Predloženi plan mora da odobri svih 27 članica EU, a otpori se već vide u nekim zemljama, posebno Nemačkoj.
Vlasniku „plave karte“ moći će da se pridruži porodica najkasnije šest meseci pošto to zatraži i to bez dokaza da supružnik ima realnu perspektivu da dobije stalnu dozvolu boravka.

Dozvola dve godine

„Plava karta“ će važiti dve godine, a zatim će se obnavljati. Predviđena je i mogućnost da vlasnik izgubi pravo na nju, ako ostane bez posla ili je nezaposlen više od tri meseca. Ukoliko članice EU prihvate predlog Komisije i on preraste u zakon, počeće da ga primenjuju u roku od dve godine.

Takođe, vlasnik „plave karte“ će se tretirati kao građanin EU kada je reč o poreskim povlasticama, socijalnoj pomoći i plaćanjima za penzijsko kada se preseli u drugu zemlju. Migrant će imati isti pristup državnim stanovima i studentskim stipendijama, ali će članice EU moći same da odluče da li će mu to ponuditi odmah ili posle tri godine boravka na njihovoj teritoriji.