Makedonija od hrišćanstva beži u paganstvo

Ljubčo Georgievski: Zašto je Aleksandar Makedonski na mestu svetog Klimenta

Skoplje – Bivši makedonski premijer Ljubčo Georgievski poslao je pismo medijima i javnosti, kao reakciju na saopštenje raskolničke MPC, u kome prepoznaje napad na svoje založbe i aktivnosti.

Poslednje tri-četiri godine, vlasti, putem državnog inženjeringa, vrše aktivnu promenu makedonske istorije i kompletno preinačavanje slovenskih korena u antičkomakedonske. Mogu li razumeti vladike iz MPC da je ta antikvizacija ujedno i dehristijanizacija Makedonije? – pita Georgievski.

Antikvizacija predstavlja odvajanje od slova Hristovog i povratak mnogoboštvu i paganstvu. Paganizam najmizernijeg tipa je i to što je MPC, zbog svoga ulizujućeg ponašanja prema vlastima, prećutala podizanje spomenika Aleksandru Makedonskom na mestu na kojem bi mogao da stoji jedino patron Makedonije – Sveti Kliment Ohridski. Paganizam je i to što se u svakoj novoizgrađenoj makedonskoj crkvi crta sunce – simbol Amona Ra. Paganizam je i kip Olimpije, koja u naručju drži malog Aleksandra, kao parodiju na Presvetu Mater Bogorodicu sa našim Spasiteljem Isusom Hristom u rukama, piše Georgievski.

Žao mi je što su se u mojoj rečenici – da će makedonski narod prokleti majčino mleko zbog toga što se odrekao Svetog Klimenta i Svetog Nauma – prvi prepoznali upravo vladike!

U svom obraćanju javnosti, bivši premijer se osvrće i na raskolnički Sinod MPC, naglašavajući: Hoću da pozovem vladike iz Svetog arhijerejskog sinoda da javno izađu i javno zatraže oproštaj od Svetog Klimenta zbog njihovog trogodišnjeg življenja kao apostati, kao odstupnici od njegovih zaveta!