250 miliona za borbu protiv pandemije

Vesti

Malo poznati biznismen, rođen u Kanadi, Džefri Kaming, koji živi u Melburnu s suprugom Anom, dao je jednu od najvećih pojedinačnih filantropskih donacija u istoriji Australije.
On je obezbedio 250 miliona dolara za stvaranje globalnog centra za tretiranje pandemije u Melburnu.

Centar, koji će u čast pokrovitelja nositi ime Kaming, investiraće u razvoj tretmana koji mogu da se bore protiv zaraznih bolesti, a donacija će se koristiti tokom perioda od 20 godina.
Prorektor Univerziteta u Melburnu, Dankan Maskel, kaže da bi ovaj projekat bio nezamisliv bez Kamingove podrške.

– Da budem iskren, ovo je najneobičniji čin filantropske velikodušnosti koji sam ikada upoznao – rekao je Maskel na otkrivanju Kaming globalnog centra.

Filantropija Australije saopštila je da je poklon od 250 miliona dolara najveća donacija medicinskom istraživačkom objektu u istoriji Australije.

Prema godišnjoj listi najboljih filantropskih donatora, donacija od 168,9 miliona dolara Fondacije Pola Remzija za razbijanje ciklusa nepovoljnosti u ranom detinjstvu i u školi bila je najveća pojedinačna donacija u zemlji (u poslednjih šest godina).

Remzi, nekadašnji Ozi biznismen i filantrop, osnivač Remzi zdravstvene zaštite, ostavio je milijarde svojoj dobrotvornoj fondaciji nakon smrti 2014.

U 2017, rudarski magnat, milijarder Endrju Forest i supruga Nikol dali su donaciju od 400 miliona dolara, koja će se koristiti za brojne svrhe, uključujući eliminisanje smrtonosnih karcinoma, visoko obrazovanje i revolucionarna istraživanja i okončanje modernog ropstva.

Inače, Kaming je predsednik privatne investicione firme, Karori kapital, sa sedištem na Novom Zelandu, a ranije je bio na visokim pozicijama u naftnim kompanijama.

Kaming je rekao da se nada da će investicija njegove porodice pomoći da se zaštiti svet u sledećoj pandemiji, bilo za godinu, deceniju ili nekad u budućnosti.

Novi poslovi

Premijer Viktorije, Danijel Endruz, pohvalno se izrazi o Kamingovoj donaciji, rekavši da je 20-godišnja investicija bez premca po veličini i dugovečnosti.

Centar će imati za cilj da privuče vrhunske naučne umove iz Australije i sveta, a procenjuje se da će otvoriti oko 200 novih dugoročnih poslova.

Endrujz je rekao da je državna vlada dala 75 miliona dolara u periodu od deset godina za centar, koji će u početku biti smešten na Institutu Piter Doerti, pre nego što bude premešten u novi Australijski institut za infektivne bolesti, koji bi trebalo da bude otvoren 2027.

Original Article