Značajan pad inflacije

znacajan-pad-inflacije

Pixabay.com

Foto: Ilustracija

Prema najnovijim podacima Australijskog biroa za statistiku (ABS) i poslednjem mesečnom indikatoru potrošačkih cena, inflacija je naglo pala sa 6,8 procenata u aprilu na 5,6 odsto u maju za poslednjih 12 meseci.

Smanjenju potrošačkih cena najviše je doprineo veliki pad cene goriva, koji je usledio nakon naglog rasta zabeleženog u aprilu.

– Godišnje kretanje cena benzina i dalje je nestabilno, delimično odražavajući promene cena u odnosu na pre 12 meseci – kaže Mišel Markvard iz Australijskog biroa za statistiku, koji prikuplja podatke.

Ona je dodala i da su na godišnjem nivou cene goriva pale za osam odsto u maju, u poređenju s rastom od 9,5 odsto u aprilu.

Na pad potrošačkih cena uticala je manja potrošenja na putovanja i smeštaj, nakon porasta tokom leta i uskršnjih praznika u aprilu, iako su troškovi odmora i dalje bili 7,3 odsto veći nego pre godinu dana.

Troškovi stanovanja su se uvećali za 8,4 odsto, hrana i bezalkoholna pića su poskupela za 7,9 odsto, nameštaj, oprema za domaćinstvo i usluge su otišle gore za šest odsto, što je u najvećoj meri doprinelo inflaciji za poslednjih godinu dana.

Zakupnine nekretnina su otišle gore za 6,3 odsto, ručavanje u restoranima i hrana za poneti su skuplji za 7,7 odsto, hleb i žitarice koštaju 12,8 odsto više, a mlečni proizvodi 15,1 odsto.

Ovo su oblasti gde je godišnji rast cena bio veći u maju nego u poređenju sa prethodnim mesecom, i uticali su na to da je inflacija ostala visoka.

ABS je takođe primetio da su cene osiguranja u maju porasle za 14,2 odsto za 12 meseci, što je najveći godišnji porast u istoriji, koji odražava veće premije za osiguranje kuća, kućnog sadržaja i motornih vozila.

Većina analitičara se slaže da će najnoviji podaci o inflaciji ublažiti određeni pritisak na Banku državnih rezervi (RBA) da sledeće nedelje ponovo podigne kamatne stope.

Međutim, iako se glavni ekonomista kompanije Beta Shares, Dejvid Basaneze složio da ove brojke povećavaju šanse za pauzu u rastu kamata sledećeg meseca, on istovremeno smatra i da to neće potrajati.

Ujedno smatra da bi pauza u rastu kamata u julu mogla da podstakne dalji oporavak cena kuća i da utiče na veću ukupnu potrošnju stanovništva.

Basanezeovo mišljenje deli ekonomista JP Morgana Tom Kenedi, koji veruje da zajmoprimci treba da očekuju još jedno povećanje kamatnih stopa, ali možda ne sledeće nedelje, već kasnije – u avgustu ili septembru.

Dajana Musina iz kompanije AMP očekuje još jedno ili dva povećanja kamatnih stopa, s tim da je mišljenja da najnoviji podaci pružaju više dokaza da je inflacija dostigla vrhunac prošle godine i da sada počinje prilično brzo da opada.

Pad dolara

Australijski dolar je pao, pošto su trgovci smanjili očekivanja o porastu stope. U sredu je australijski dolar vredeo je 66,35 američkih centi, odnsono 60,58 evrocenti.

Inflacija 4% do kraja godine

Dajana Musina iz AMP-a procenjuje da će stopa inflacije biti sve niža kako se bude bližio kraj godine.

– Postoje jasni znaci da inflacija usporava i da će doći do daljeg pada u narednim mesecima. Očekujemo da će godišnja inflacija biti oko četiri odsto do decembra 2023. Međutim, jasno je da je tempo inflacije previsok i znatno iznad RBA-ovog ciljnog opsega od dva do tri odsto – naglasila je Musina.

Daton očekuje novo povećanje

Lider opozicije Piter Daton izrazio je zabrinutost da će RBA ponovo povećati kamatne stope, uprkos padu inflacije. On je istakao da je pozitivno što inflacija usporava, ali je dodao da visoke cene struje zabrinjavaju.

– Zabrinut sam što RBA nije završila sa povećavanjem kamata – rekao je Daton i dodao da iako je blagajnik Džim Čalmers uveravao glasače da RBA neće podizati kamatne stope kao rezultat inflatornih budžetskih mera, kamate su porasle.

– I verovatno ćemo ponovo videti njihov rast – kazao je lider opozicije.

Detaljnije