Životni put kragujevačkog vojvode

zivotni-put-kragujevackog-vojvode

J. Gajeskov

Branivoje Jevtović

Pre nekoliko meseci, u izdanju Novinsko-izdavačkog preduzeća „Javnost” iz Kragujevca, objavljena je knjiga „Životni put kragujevačkog četničkog vojvode”, autora Miloša M. Ignjatovića.

Naslovna strana knjige

U ovom književnom delu, u formi lične ispovesti ispričan je životopis istaknutog srpskog rodoljuba Branivoja Jevtovića iz Kanbere, inače Kragujevčanina rođenog prve godine Drugog svetskog rata, koji je od samog dolaska u Australiju ceo svoj život posvetio srpstvu – očuvanju nacionalnog identiteta, kulture i jezika kroz verske, društveno–kulturne i sportske ativnosti, u kojima aktivno učestvuje i dan-danas.

Branivoje je takođe učestvovao u osnivanju i radu nekoliko srpskih hramova, organizacija, kulturnih i fudbalskih klubova u Melburnu i Kanberi, bio delegat na mnogobrojnim kongresima srpskih nacionalnih organizacija u Sjedinjenim Američkim Državama, a oprobao se i u novinarstvu. U najkraćem – ostavio je neizbrisiv trag u istoriji Srba na Petom kontinentu.

Kako je naveo autor knjige posvećene našem sunarodniku, Branko je u rodnom Kragujevcu proveo samo prvih petnaest godina života, a ostatak – do dana današnjeg – po belom svetu, najviše u Australiji.

„Zaplet u ovoj životnoj priči počinje kada se njen glavni junak kao golobradi klinac zaljubljuje, ali se njegova ljubav ubrzo s roditeljima iseljava u Ameriku. On rešava da krene za njom, da je traži. Kao petnaestogodišnjak, bez ijednog ličnog dokumenta, zapućuje se ka Americi, međutim već u Austriji biva uhapšen i smešten u logor za emigrante. Posle tri godine, umesto u Americi završava u Australiji i tu počinje njegov novi život. Porodica, deca, uspešna radna karijera”, zapisao je Miloš M. Ignjatović.

Ispovest Branivoja Jevtovića je puna obrta – sreće i tuge, od lutalice do uglednog člana srpske dijaspore, politički aktivan u Australiji i politički žigosan u Jugoslaviji, često i životno ugrožen.

Knjiga je ispričana autobiografski i srcem, a posebnu autentičnost joj daju fotografije koje na dokumentaran način prate priču. Neke od fotografija iz verskog, društvenog i sportskog života koje je Branivoje Jevtović objavio u knjizi, jedinstvene su u istoriji srpske zajednice na Petom kontinentu, pa su otuda njihova vrednost i značaj nemerljivi.

Branivoje sa knjigom

Miloš Milića Ignjatović je veoma profesionalno postavio i priču i fotografije, tako da se knjiga o kragujevačkom četničkom vojvodi čita u jednom dahu.

Bez obzira na to da li se čitalac slaže ili ne sa Jevtovićevim stavovima, kako u privatnom, tako i javnom životu, smatramo da knjiga „Životni put kragujevačkog četničkog vojvode“ ima istorijsku vrednost upravo zbog opisa mnogobrojnih autentičnih događaja u srpskoj zajednici Australije, kao i fotografije koje to potvrđuju.

Ovo delo bi trebalo da se nađe u svim srpskim bibliotekama na Petom kontinentu i šire, u amanet budućim generacijama, da saznaju više o burnim događajima našeg iseljeništva od sredine prošlog, pa do početka ovog, 21. veka.

Knjiga „Životni put kragujevačkog četničkog vojvode” može se naručiti na broj telefona: 0413 919 400.

Detaljnije