Zaplenjeno 336 kilograma heroina

zaplenjeno-336-kilograma-heroina

Australijska federalna policija

Narko-karteli često prebacuju drogu vodenim putem

Australijska granična služba presrela je pošiljku sa 336 kilograma heroina, koju su međunarodni narko karteli pokušali da prebace iz Malezije u Brizbejn.

Reč je o najvećoj zapleni droge koje je ikada otkrivena u Kvinslendu i druga najveća zabeležena u celoj zemlji.

Australijska federalna policija (AFP) i Australijske granične snage (ABF) navele su u zajedničkom saopštenju da je zaplenjena droga procenjena na 268,8 miliona dolara i da predstavlja više od trećine godišnje potrošnje heroina u Australiji.

„Službenici ABF-a su otkrili nedozvoljenu drogu unutar dva betonska bloka, od kojih je svaki bio težak oko 500 kg. Bili su označeni kao pribor za solarne panele unutar kontejnera za pomorsku teretnu industriju u Brendejlu, severno od Brizbejna“, navodi se u saopštenju.

Vlasti su otkrile da je droga stigla 13. marta 2023. u brizbejnsku luku, gde su službenici ABF-a pregledali kontejner i pronašli stotine paketa skrivenih u cementnim blokovima koji su činili deo pošiljke.

Saopšteno je da su paketi testirani i da su rezultati pokazali da je reč o heroinu, što se i pretpostavljalo.

AFP i ABF nisu objavljivale informaciju, već su sačekale da neko dođe po isporuku. Kako je navedeno, muškarac iz Oburna na zapadu Sidneja, preuzeo je prispeli tovar i u iznajmljenom kamionu ga odneo u industrijsko skladište u Maunt Druitu.

Kada se čovek sledećeg dana vratio u skladište, uhapsili su ga službenici federalne policije.

“Istražitelji AFP-a su potom izvršili niz naloga za pretres preduzeća i kuća u Novom Južnom Velsu i Kvinslendu, uključujući Brendejl u Kvinslendu i Maunt Druit, Blektaun, Oburn, Sesil park i Konstitjušn hil u Novom Južnom Velsu“, saopštila je federalna policija.

Navodi se i da je iz kuće čoveka iz Auburna policija zaplenila nakit u vrednosti od oko 700.000 dolara, kao i elektronske uređaje. Među zaplenjenim predmetima sa drugih lokacija bili su mobilni telefoni, gotovina, hard diskovi, računari i drugi delovi rekonstruisane pošiljke.

Uhapšeni muškarac, star 55 godina, optužen je po jednoj tački za uvoz komercijalne količine droge koja ne sme da se prenosi preko granice, a po drugoj za pokušaj posedovanja komercijalne količine droge koja ne sme da se unese preko granice.

Maksimalna kazna predviđena za oba dela je – doživotni zatvor. Uhapšenom muškarcu je određen pritvor nakon što se pojavio pred lokalnim sudom u Paramati.

Komandant ABF-a Džejms Koupman rekao je da je presretanje ove velike količine droge bilo deo uobičajene procedure.

– Ovo je za nas rutinski posao, jedino što se radi o jednoj od najvećih otkrivenih količina droge koje je Australija videla – rekao je Koupman.

AFP je potvrdio da se radi o poslu sindikata organizovanog međunarodnog kriminala i australijske vlasti intenzivno sarađuju sa svojim malezijskim kolegama kako bi raskrinali ovaj lanac trgovine drogom.

– Ova količina heroina bi izazvala neizrecivu štetu u zajednici i povećala opterećenje za naš zdravstveni sistem i socijalne službe. Istraga je u toku i ne treba isključiti dalja hapšenja – rekao je komandant AFP-a Džon Tanti.

Heroin sve popularniji

Komandant federalne policije Džon Tanti rekao je i da postoje dokazi da je upotreba heroina u Australiji u porastu.

– Analiza otpadnih voda, koju je uradila Australijska kriminalistička obaveštajna komisija, pokazuje da je obim potrošnje heroina u Australiji povećan – rekao je Tanti novinarima.

Detaljnije