Zabelele se planine

Vesti
Pao prvi sneg u Viktoriji

Planine u Viktoriji osvanule su u četvrtak pod belim pokrivačem. Prvi ovogodišnji sneg pao je na Mt Hotam i okolne planine, a temperatura je u toku noći pala ispod nule.

Prve značajnije snežne padavine doneo je hladan front koji je zahvatio celu Viktoriju. Iako je ostalo skoro dva meseca do početka kalendarske zime i nešto manje od otvaranja skijaške sezone, stanovnike planine Hotam probudila je snežna vejavica.

Temperature u ovom zimskom odmaralištu pale su znatno ispod nule, a Biro za meteorologiju (BOM) prognozira da će naredne dane obeležiti minimalne noćne minimume od minus 5 stepeni Celzijusa, da se novo zahlađenje očekuje u ponedeljak.

Portparolka Centra Mt Hotam rekla je da odmaralište planira da počne da pravi veštački sneg u narednim danima, kako bi se staze što bolje pripremile za ski sezonu.

Predviđa se da će se hladno vreme nastaviti širom države, a da će zahlađenje osetiti i Melburn, gde se najavljuju minimalne noćne temperature od 6 stepeni Celzijusa.

– Ovaj hladni front bi trebalo da stigne do jugozapadne obale do utorka popodne, donoseći pljuskove i gušće oblake – rekla je Mirijam Bredberi, meteorolog iz BOM.

Kišovito vreme se očekuje u gotovo svim delove Viktorije, s tim da će najviše padavina biti južno od planina. Očekuju se i hladnije dnevne temperature, koje će se u većem delu Viktorije kretati uglavnom između 14 i 16 stepeni.

Na planinama se očekuje još snega, ali samo u delovima preko 1200 metara nadmorske visine.

Original Article

(Visited 16 times, 1 visits today)