Vojislav Vukčević, ministar za dijasporu

Vojislav Vukčević, ministar dijaspore

četiri miliona srpskih građana u inostranstvu
četiri miliona srpskih građana u dijaspori ima svoje ministarstvo, dok se za osam miliona onih koji žive ovde brine ostalih 16 ministarstava u Vladi Srbije. Za 13 meseci postojanja našeg ministarstva, uradili smo koliko smo mogli. Mnogo više hoćemo nego što možemo – tako je svoje ministarstvo na jučerašnjoj konferenciji za novinare predstavio Vojislav Vukčević, ministar za dijasporu.

Vukčević je izneo sve ono što je Ministarstvo do sada uradilo, iniciralo i najavio ono što će tek u budućnosti uraditi.

Prema njegovim rečima, na inicijativu Ministarstva donet je Zakon o državljanstvu, kojim se olakšava dobijanje državljanstva građanima u dijaspori, izbeglicama i strancima.

– Ni u jednoj zemlji ne postoji mogućnost dobijanja državljanstva ako ne znate jezik te države, a po novom zakonu i to je moguće. On je donet posebno zbog onih koji su drugo ili treće koleno u inostranstvu – izjavio je Vukčević.

Vukčević kaže da je Ministarstvo iniciralo predlog da na izborima naša dijaspora glasa putem pošte, kao i da im se omoguće carinske olakšice na uvoz ličnih stvari o preme onih koji su odlučili da se vrate u maticu.

– Takođe smo vladinom Odboru za pravni sistem i državne organe uputili inicijativu o ukidanju PDV na humanitarnu pomoć, kao i da se smanji taksa za dobijanje državljanstva, a koja sada iznosi neverovatnih 500 evra – kaže Vukčević.

Ministar za dijasporu kaže da su od zemalja EU, SAD i drugih zapadnih zemalja predložili ukidanje viznog režima za državljane SCG, a od nadležnih u Srbiji zatražili da se dijaspori vrati novac prikupljen za obnovu zemlje, a koji je otišao u stečajnu masu četiri likvidirane banke. Ono je takođe uputilo komisiji za izradu ustava, predlog da se reguliše obaveza matice u zaštiti prava i interesa naših državljana.

Ministarstvo priprema i deklaraciju koju će predložiti na usvajanje Narodnoj skupštini, a kojom bi se izrazilo opredeljenje Srbije da sprovodi program saradnje i pomoći srpskoj nacionalnoj manjini u zemljama neposrednog okruženja.

– Zajedno sa Ministarstvom za prosvetu i izradu udžbenika inicirali smo i finansijski pomogli da dopunske škole za srpsku decu u Makedoniji i Albaniji dobiju udžbenike i nastavna sredstva, a sledeće nedelje to će dobiti i deca u Hrvatskoj – najavio je Vukčević.

Ministar kaže da je u toku sprovođenje kampanje za povećanje broja učenika u dopunskim školama na srpskom jeziku.