Vojislav Vukčević i Vukman Krivokuća o susretima sa Srbima u Americi i Kanadi

VOJISLAV VUKčEVIć I VUKMAN KRIVOKUćA O SUSRETIMA SA SRBIMA U AMERICI I KANADI

VELIKO INTERESOVANJA ZA ULAGANJA U SRBIJU

• Najprivlačnija investiranja u kupovinu stanova, izgradnju gerontoloških centara i hotela, zatim u mala i velika preduzeća

Pripadnici naše dijaspore nastanjeni na severnoameričkom kontinentu veoma su zainteresovani da ulažu kapital u Srbiju. Prilikom nedavne posete Vojislava Vukčevića, ministra dijaspore Vlade Srbije i njegovog pomoćnika Vukmana Krivokuće Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, sagovornici iz tog dela naše dijaspore izrazili su naročito interesovanje da investiraju u kupovinu stanova, izgradnju gerontoloških centara i hotela, zatim u mala i srednja preduzeća, kao i u agrar.
– Rezultatat tih susreta već je vidljiv, budući da je ugledni advokat Branko Milinović iz Kalifornije započeo izgradnju Centra za brigu o starima, vrednog sedam miliona dolara, u selu Cvetojevac kod Kragujevca. Imajući u vidu značaj gerontoloških centara za penzionere dijaspore i Srbije.

Pilot program

– Vera DŽajls predložila je program finansiranja školovanja dvoje mlađih srednjoškolaca iz matice, koji počinje januara iduće godine. Reč je o pilot programu, s ciljem da se u njega uključe i druge srpske porodice u Kaliforniji- veli Krivokuća.

Sa Zoranom Matejićem iz San Dijega realizovan je još jedan projekat direktnih ulaganja u Srbiju. Posle kupovine i privatizacije preduzeća „Šumadija“ iz Rače, ovaj uglednik je izgradio i starački dom kapaciteta većeg od 30 ležajeva, čije se otvaranje planira u januaru iduće godine – kaže Krivokuća.
Uz pomoć uglednog hirurga plastičara prof. dr Borka đorđevića iz Palm Springsa, koji planira otvaranje klinike za plastičnu hirurgiju u Srbiji, ostvaren je kontakt sa američkom milionerkom Rouz Mitham. Ona je, naglašava Krivokuća, izrazila spremnost da sa svojim poslovnim prijateljima iz Amerike poseti Srbiju i sagleda mogućnosti ulaganja u turizam i izgradnju hotela.
Aleksandar Pantić iz San Dijega namerava da realizuje projekat izgradnje 100 kuća u Srbiji, u američkom stilu i po svetskim standardima. Prednost kupovine ovih kuća, uz dugoročne kredite, imali bi mladi stručnjaci iz rasejanja i matice.

„Hilton“ u Beogradu

– Jedan od direktora „Hilton hotela“ u San Dijegu, Petar Milović preneo je zainteresovanost „Hilton kompanije“ da na atraktivnoj lokaciji u Beogradu izgradi hotel iz ovog lanca, ili da se postojeći hotel „Jugoslavija“ preuredi u „Hilton“- kaže pomoćnik ministra dijaspore.

– Vlasnik farmaceutske kompanije „Kobelis“ iz Ajrvina, Radule Radović izrazio je želju da njegova kompanija uspostavi poslovnu saradnju sa farmaceutskim firmama u Srbiji. On istovremeno nudi Srbiji proizvodnju leka protiv alergije, najnovije generacije, u čiji je razvoj uloženo 400 miliona dolara, s pravom distribucije po celoj Evropi, od proleća 2005. godine – priča Krivokuća.
Profesor dr Slobodan ćuk je, nastavlja sagovornik „Vesti“, svetski priznat naučnik i vlasnik kompanije „Tesla Co““ ponudio pomoć u povezivanju naših naučnih i obrazovnih institucija sa američkim, kao i mogućnost usavršavanja naših elektroničara u njegovim laboratorijama i na univerzitetu „Caltech““ na kojem je on profesor.
– U kanadskom gradu Nijagara razgovarali smo sa đorđem Jerićem, vlasnikom tornja na Nijagarinim vodopadima, o mogućoj izgradnji hotela „Holidej in“ u Beogradu, budući da je gospodin Jerić vlasnik zaštićenog imena lanca ovih hotela – napominje Krivokuća.

Dragan Marković, vlasnik „Nafta
food and pacaking Inc““ izrazio je želju da privatizuje ili uđe u partnerski odnos sa komplementarnom fabrikom u Srbiji, imajući u vidu veliki obim posla i siguran plasman proizvoda u Kanadi i Americi. A sa Zoranom ćurčićem iz Kanade, vlasnikom kompanije za održavanje zgrada, delegacija Ministarstva za dijasporu Vlade Srbije razgovarala je o otvaranju savremenog preduzeća za održavanje zgrada u Beogradu, koje bi radilo po svetskim standardima.

– Vlasnik turističke agencije „747“ Majk Milićević iz Toronta u završnoj je fazi pregovora da se, u saradnji sa kanadskom kompanijom „Er Kanada“ i domaćim prevoznikom „JAT ervejz“ uspostavi redovna avio-linija: Beograd – čikago -Toronto -Beograd. Realizacija se očekuje na proleće 2005. godine, što bi bilo od izuzetnog značaja za naše ljude u Srbiji, Kanadi i SAD – ocenjuje Krivokuća.