Sateliti prate kamione

Posle grdnih tehničkih nevolja koje su od početka ometale start najmodernijeg sistema naplate putarine u svetu, Nemačka će 1. januara 2005. godine konačno pokrenuti ogroman mehanizam satelitskog praćenja teretnjaka (kamiona nosivosti preko 12 tona) po jednoj od najvećih i najgušćih mreža autoputeva u svetu, a cena po pređenom kilometru iznosiće 12,4 centi. Ova putarina važi samo za autoputeve, dok na lokalnoj mreži drumova sve ostaje po starom. To bi moglo da nagna neke vozače šlepera da se radi štednje zapute seoskim putevima.

Poljaci najspremniji

Španci su ugradili svega 200 uređaja OBU, Englezi 100, a nešto bolje stoje Francuzi (1.400) i švajcarci (1.000). Najspremniji su Poljaci (7.500). Rusi su uspeli da opreme samo 250 svojih teretnjaka.

Ministar saobraćaja Manfred Štolpe i stručnjaci firme „TOL KOLEKT“ su posle desetonedeljne „vruće“ probe utvrdili da je sve spremno, ali su pri tom prevideli kašnjenje drugih. Transportne firme iz ostalih evropskih zemalja su na nedelju dana pre početka velike akcije priznale da su tek započele posao oko ugradnje specijalnih uređaja u svoje kamione koji su deo tehničkog sistema koji će meriti kilometražu i određivati iznos putarine.
Nemci su u međuvremenu na graničnim prelazima postavili table koje upozoravaju na novi način naplate drumarine, a na specijalnim „kapijama“ duž glavnih pravaca su postavljeni „čitači“ koji od kamiona u prolazu preuzimaju podatke o pređenoj kilometraži.

Špediteri očekuju haos

Većina špediterskih firmi, ipak, očekuje haos na nemačkim putevima, posebno na graničnim prelazima. Strane kamiondžije nisu ni izdaleka spremne da namah shvate novi sistem, niti su njihovi kamioni opremljeni uređajem OBU koji održava vezu sa elektronskom opremom ugrađenom duž puteva. Nemci su u svoje kamione ugradili 260.000 tih uređaja, a još 100.000 čeka u magacinima.

Sve to reguliše satelit koji prikuplja i vraća na zemlju pomenute podatke. Godišnji prihod procenjuje se na tri milijarde evra. Od tih para će nemačka država izdvojiti 1,2 milijarde za održavanje starih i gradnju novih deonica puteva, 910 miliona je predviđeno za pomoć železnici, a 290 miliona evra za razvoj rečnog saobraćaja.
Već od prvog dana iduće godine po nemačkim drumovima će se razmileti ekipa od 500 kontrolora. Oni će u početku isključivo objašnjavati novi sistem kamiondžijama koje budu stajale na parkinzima (na engleskom, francuskom, poljskom, ruskom i italijanskom jeziku). Za sva pitanja biće stalno otvoren telefon 0221/ 57 – 76 – 45 – 95.

Muke za neupućene

Svi oni koji ne uspeju da na vreme ugrade posebne uređaje u svoje kamione, zadaće muke svojim vozačima koji će morati sami da plaćaju putarinu po komplikovanoj „zemaljskoj“ obradi podataka na automatima kraj puta. Mnogi tvrde da će nesrećni šoferi provoditi sate kraj tih automata jer neće uspevati da na nemačkom jeziku shvate šta se zapravo od njih traži.