SRPSKI HUMANITARNI FOND U FRANKFURTU

Proteklog vikenda i zvanično je ugašena nekada najmasovnija i nabolje organizovana humanitarna organizacija Srba u dijaspori – Srpski humanitarni fond u Frankfurtu. U naselju Grishajm okupilo se ukupno 25 članova ove organizacije koji su na održanoj Skupštini, pod „paskom“ advokata Jensa Niklausa, sastavili dokument kojim je Fond i zvanično ugašen, a obaveštenje o tome biće, kako zakon nalaže, upućeno i nemačkim vlastima.

– Kuriozitet je da nas je na ovom skupu bilo 25-toro, tačno onoliko koliko nas je sada već davne 1991. godine formiralo Srpski humanitarni fond. Od tadašnje „ekipe“, na ovoj poslednjoj skupštini ibilo na je samo dvojica – dr Mihailo Rundo, dugogodišji predsednik Fonda i ja – kaže za „Vesti“ Mića Kojić, sekretar Fonda koji je u vreme najvećeg angažmana brojnih članova, a kroz Fond ih je prošlo ukupno vise od 500, bio zadužen sa administrativne poslove.

„Srbi na Majni“

O onome što je Fond uradio u proteklih 15 godina, priprema se knjiga, koja bi svetlo dana trebalo da ugleda naredne godine. Prema rečima Kojića, trenutno se obrađuju i sortiraju hiljade dokumenata iz jednog zlog vremena kada su Srbi u dijaspori nesebično priskočili braći u matici. Kako saznajemo, radni naziv knjige je „Srbi na Majni“.

Penzionerske dane Kojić provodi u rodnoj Derventi, a specijalno zbog ovog sastanka je i doputovao u Frankfurt.
– Trebalo bi puno prostora da se nabroji šta je sve Fond u proteklih 15 godina uradio za zemljake u domovini, ali dovoljno je reći da smo tokom rata u Bosni i Hrvatskoj, od Komiteta Ujedinjenih nacija za sankcije isposlovali 320 dozvola za transporte, zbrinuli smo i više od 400 srpskih siročića, stotine invalida koristi protetička pomagala koja smo im obezbedili – kaže on.

Mnogi srpski klubovi i zajednice koji su formirani devedestih godina prošlog veka, ne egzistiraju više nigde osim na papiru kod nemačkih vlasti, gde je svojevremeno prijavljena njihova registracija.
– Mi smo i taj posao završili i prema propisima dostojanstevno, kako i priliči Fondu, i okončali naš humanitarni angažman – ističe Mića Kojić.