Vlada prosiruje program obaveznog rada za nezaposlene

Još oko 50.000 nezaposlenih Australijanaca bice od ove nedelje ukljuceno u državni program obaveznog rada za socijalnu naknadu (work-for-the-dole).

Ovo je jedno od najvecih „velikih spremanja“ na listama Centrelinka u poslednjih nekoliko godina. Pored ovih 50.000, pozive da dodu u Centrelink dobice još 40.000 nezaposlenih. NJima ce država ponuditi intenzivni savetodavni program u nastojanju da im se nade najbolja strategija traženja posla, izveštava „Sandej telegraf“.
Takode, oko 60.000 primalaca socijalne pomoci koji su vec završili svoj program obaveznog rada, primice po 800 ranije obecanih dolara. Ovaj novac oni mogu da utroše za rad na pripremi rezimea za posao, za dopunski trening ili za kupovinu odela – za odlaženje na intervuje o zaposlenju.
Država insistira na proširenju vlastite inicijative o „uzajamnoj odgovornosti“, što ce reci ne samo Centrelinka da isplacuje naknadu za nezaposlenost, vec i samih primalaca da – sa više volje traže posao.
S tim u vezi, kako smo ranije pisali, menja se starosna granica nezaposlenih od kojih ce se tražiti da rade bez naknade. Nakon te promene, racuna se da ce još 27.300 starijih osoba biti obuhvaceno ovim programom i dobiti pozive da dodu u Centrelink.
Vlada obecava da ce sa svoje strane uložiti još 19 miliona dolara za ukupno 30.000 polaznika obuke za traženje posla.
Od 1. jula, oko 820.000 penzionera primice povišicu od – dva dolara nedeljno. Ovo je redovno uskladivanje penzija sa cenama i troškovima života.