Više žena s punim radnim vremenom

vise-zena-s-punim-radnim-vremenom

Pexels

Rekordan broj žena prelazi na posao sa punim radnim vremenom širom zemlje, u nekim oblastima dvostruko više od svojih muških kolega, jer tržište rada ne pokazuje znake usporavanja pod teretom visokih kamata i inflacije.

Prema brojkama, koje sugerišu da će Banka državnih rezervi (RBA) razmotriti nastavak povećanja kamatnih stopa na sastanku Odbora sledećeg meseca, Biro za statistiku je krajem prošle nedelje izvestio da je nacionalna stopa nezaposlenosti u martu bila stabilna na 3,5 odsto.

Na nacionalnom nivou, prošlog meseca je otvoreno 72.200 radnih mesta sa punim radnim vremenom, nakon što je u februaru dodato više od 74.000 mesta.

Žene se sve češće odlučuju za poslove sa punim radnim vremenom. U 12 meseci do marta, širom zemlje je otvoreno 470.000 radnih mesta sa punim radnim vremenom. Žene su dobile skoro polovinu ovih poslova.

Nezaposlenost među ženama je 3,4 odsto, što je niže od stope nezaposlenosti muškaraca od 3,7 odsto. Stopa učešća žena i udeo radno sposobnih žena na poslu, takođe, su sada na rekordnom nivou.

Mnoge žene se odlučuju za puno radno vreme ukoliko je finansijska nadoknada veća, kako bi mogle da pokriju troškove vrtića.

Druge se odlučuju za puno radno vreme zbog finansijske sigurnosti i redovnog radnog vremena koje im pomaže da sa više samopouzdanja planiraju svoj život.

Blagajnik Džim Čalmers je rekao da su cifre “izvanredan ishod“ s obzirom na pritiske na globalnu ekonomiju.

– Skoro rekordno niska nezaposlenost, najsnažniji rast radnih mesta u prvih šest meseci nove vlade u istoriji i počeci rasta plata biće važni faktori u zaštiti Australijanaca od uticaja pogoršanja globalnog ekonomskog okruženja – naglasio je on.

Rekordno nizak broj, od 13,9 miliona Australijanaca, sada nema posao. Stopa nezaposlenosti je za 0,4 odsto niža nego kada je RBA počela da diže kamate u maju prošle godine.

Tokom 2022, radno sposobno stanovništvo Australije povećalo se za 481.500, što je najveći porast u istoriji. Ali, tržište rada je bilo toliko snažno da je apsorbovalo skoro svakog od tih dodatnih potencijalnih radnika.

Azijsko-pacifički ekonomista, Kalam Pikering je rekao da izgleda da je jedan od razloga za povećanje ukupne zaposlenosti bio odgovor na rastuće troškove života, sa kojima se suočavaju mnogi Australijanci, i ljudi su tražili više radnih sati kako bi pokrili rastuće račune.

Glavni ekonomista EY Australije, Čeril Marfi je rekla da su daljnja povećanja kamatnih stopa ponovo na dnevnom redu RBA.

– Podaci o radnoj snazi su često poslednji koji pokazuju slabost kada dođe do prekretnice u poslovnom ciklusu. Ali, prema poslednjim martovskim podacima, nema prekretnice u tražnji za radnicima – naglasila je Marfijeva.

Ona je dodala da će RBA biti zadovoljna što se napredak na tržištu rada nastavlja, ali zabrinuta što predstavlja rizik povećanja inflacije tokom ostatka godine, s obzirom na rizike povećanja zarada.

Ukoliko bi se to dogodilo i ako inflacija ostane tvrdoglavo visoka, prema rečima ekonomistkinje, dodatno povećanje stope bi bilo opravdano.

Više sati rada u Viktoriji i NSW

Samo u Viktoriji, broj žena koje rade sa punim radnim vremenom porastao je za 10,4 odsto u poslednjih 12 meseci u poređenju sa povećanjem od 4,9 odsto među muškarcima.

U Novom Južnom Velsu, zaposlenost žena sa punim radnim vremenom porasla je za 5,9 procenata u poređenju sa 4,4 procenta među muškarcima.

Plate ne rastu

Glavni ekonomista HSBC Australije, Pol Blakham je rekao da i pored snažnog tržišta poslova, rast plata se ne ubrzava.

– Donekle postepeni rasta plata, i pored jakog tržišta rada, je jedan od ključnih faktora koji je omogućio RBA da pauzira novo povećanje kamatne stope gotovine u aprilu – rekao je Blakham i dodao da očekuje da će RBA i narednih meseci pauzirati sa dizanjem kamatne stope.

Detaljnije