Utisci sa Vidovdanskih dana dijaspore

VUKMAN KRIVOKUćA, POMOćNIK MINISTRA DIJASPORE ZA EKONOMSKE VEZE SA RASEJANJEM

UTISCI SA VIDOVDANSKIH DANA

Po završetku „Vidovdanskih dana dijaspore u Srbiji“, osećam potrebu da se zahvalim svim gostima iz dijaspore i Matice, koji su učestvovali na ovom skupu. Zahvaljujem se takođe na mnogobrojnim porukama podrške koje smo dobili iz dijaspore od naših sunarodnika koji nisu bili u mogućnosti da prisustvuju „Vidovdanskim susretima dijaspore“.
Ministarstvo za dijasporu, koje radi nepunih 14 meseci, organizovalo je ovaj skup zajedno sa Centrom za dijasporu Privredne komore Srbije. Prvi put, nakon puno godina, dve zvanične institucije Republike Srbije, zajedničkim snagama organizovale su godišnje okupljanje Srba koji žive i rade širom sveta, u njihovoj matici, Srbiji. Do sada su slična okupljanja organizovale razne nevladine organizacije, ali uz finansijsku i logističku podršku državnih institucija i novčana davanja dijaspore. Ministarstvo za dijasporu, svesno činjenice da naša dijaspora teškom mukom zarađuje novac u tuđini, pozvala je pojedince, predstavnike srpskih organizacija u dijasporida potpuno besplatno učestvuje na ovom skupu. Razumljivo je bilo da Ministarstvo nije moglo da plati putne i hotelske troškove učesnicima, ali su svi sadržaji, uključujući i veoma posećene fakultativne izlete, bili potpuno besplatni. Zadovoljni smo odzivom od preko 140 prisutnih predstavnika dijaspore iz Evrope, Severne Amerike, Južnoafričke Republike i Australije, uz želju da ih narednih godina bude sve više.
Kao dobri domaćini, omogućili smo im izlaganja na Plenarnom delu skupa, u Velikoj sali Centra „Sava“ u Beogradu 25. i 26. juna, primili ih i pokazali prostorije njihovog ministarstva u ulici Vase čarapića 20, gde su uvek dobrodošli. Tokom drugog dana skupa obezbedili smo poseban prostor u Centru „Sava“ za međusobne bilaterarne razgovore i kontakte sa srpskim privrednicima.
Za ovu vrstu konkretnih poslovnih kontakata najbolje su se pripremili biznismeni srpskog porekla iz Rumunije, njih 19 koji su ponudili konkretne projekte i poslovne ponude. Sa njima su razgovarali zainteresovani partneri iz Srbije i dijaspore. Na žalost njih nije bilo puno, ali mi u Ministarstvu za dijasporu time nismo iznenađeni. Zato što je ovaj skup bio i biće godišnje, zvanično okupljanje predstavnika naše dijaspore širom sveta u njihovoj matici, Srbiji. To podrazumeva da na njemu učestvuju ljudi različitih interesovanja, obrazovanja i konkretnih potreba koje se ne mogu zadovoljiti višeminutnim govorima ili deklarativnim određivanjima prema pitanjima i problemima dijaspore. Mi smo u Ministarstvu uredno evidentirali i predvideli govore svih koji su to želeli, dajući prednost dijaspori i određujući trajanje diskusije od 5 do 10 minuta.
Nakon uobičajenog obraćanja zvaničnika iz srpskih institucija, Crkve, Privredne komore i predstavnika Odbora Skupštine Republike Srbije za veze sa Srbima izvan Srbije, sa puno strpljenja i tolerancije saslušali smo izlaganja naših uvaženih gostiju iz Matice i rasejanja. Nažalost, mnogi među njima zloupotrebili su naše poverenje, prijavljujući jednu temu, a diskutujući o drugim manje značajnim pitanjima. Mnogi su znatno produžili nastup za govornicom ili se samoreklamirali, pokazujući svoj karakter i kulturu. Oni su na taj način deklarisali svoje namere izazivajući opravdano negodovanje ostalih učesnika. Kao dobri domaćini mi smo ih upozoravali ali nismo mogli niti nameravali da ih nedemokratskim metodama udaljavamo sa govornice. Svi oni su učinili medveđu uslugu sebi i nama. Ostali učesnici i mi kao organizatori smo ih identifikovali kao nekompetentne za učešće na budućim Vidovdanskim i ostalim tematskim skupovima koje će naše ministarstvo organizovati sa dijasporom.
Smatram da ovi nekorektni učesnici duguju svima nama izvinjenje. Duboko izvinjenje duguju i ministru za dijasporu, Vojislavu Vukčeviću, koji je oba dana skupa proveo u kongresnoj sali sa dijasporom. Ovaj gest profesionalizma i visokog poštovanja dijaspore, prepoznali su učesnici skupa, ističući ga kao pozitivan primer u odnosu na druge zvaničnike Vlade Republike Srbije koji se nisu pojavili. Ali, ministar Vukčević će sve poruke i sugestije sa „Vidovdanskih susreta dijaspore u Srbiji“ preneti drugim resornim ministrima, tako da će i oni biti upoznati sa svim dešavanjima na skupu i preduzeti konkretne korake u rešavanju svih bitnih problema. Ovom konstatacijom ne pravdam odsustvo drugih ministara, ali iskreno verujem da će sledeći skup biti mnogo bolji i da ćemo otkloniti sve nedostatke uočene na ovim susretima.