Uručena nagrada Dragiša Kašiković u Ministarstvu za dijasporu

Priznanje Dragiša Kašiković, ustanovljeno 1994. godine, dodeljeno je laureatima danas, na svečanosti u Ministarstvu za dijasporu Republike Srbije.

Dobitnici nagrade za 2009. godinu su novinar Večernjih novosti Predrag Vasiljević, za tekstove o masovnim ubistvima nedužnih građana posle uspostavljanja komunističke vlasti u Srbiji 1944. godine; student istorije Nemanja Dević, za knjigu Istina pod ključem (izdavač Službeni glasnik), u kojoj je detaljno istražio, obradio i opisao događaje iz Drugog svetskog rata u smederevskom kraju i Podunavskom okrugu i satiričar Milan Beštić, za aforizme objavljene u knjizi Neću da trošim ćutanje i u domaćoj štampi.

Na svečanosti su govorili ministar za dijasporu mr Srđan Srećković, direktorka IK Srpska reč Danica Drašković i predsednik Republičke asocijacije za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta Aleksandar čotrić.

Ministar za dijasporu mr Srđan Srećković je u svom obraćanju istakao da je priznanje Dragiša Kašiković jako značajno jer se budućnost ne može graditi na obmanama i lažima, već samo na istini. Ljudi koji su danas dobili ovu prestižnu nagradu su posvećeni svom pozivu u otkrivanju istine. Dijaspora veruje da će, posle mnogo decenija, doći do prave istine i da sa bolnom prošlošću moramo raščistiti zarad pokolenja

Nagrada se sastoji iz plakete i novčanog iznosa od trideset hiljada dinara. Priznanje dodeljuju Republička asocijacija za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta i Izdavačka kuća Srpska reč, a pokrovitelji su Ministarstvo za dijasporu i Ministarstvo rada i socijalne politike Republike Srbije.